"België is ontsnapt aan grieppiek van kerst- en nieuwjaarsfeesten"

In ons land is er een griepepidemie op komst en hoogstwaarschijnlijk zal het volgende week zover zijn. In Frankrijk woedt al vier weken een epidemie, die bovendien erg zwaar is. Volgens viroloog Marc Van Ranst is dat onder meer te wijten aan het feit dat de Franse epidemie al bezig was tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. De talrijke feestjes in die periode hebben de verspreiding van het virus in de hand gewerkt, iets waar wij aan ontsnapt zijn.
Science Photo Library
Voorstelling van een griepvirus.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) hebben de afgelopen week 133 mensen per 100.000 inwoners hun huisarts bezocht met griepsymptomen. Vanaf 140 mensen per 100.000 is er sprake van een griepepidemie, en volgens het WIV wordt die drempel "hoogstwaarschijnlijk" in de komende week bereikt of overschreden.

Volgens viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven is het tot nu toe een griepseizoen zonder verrassingen. Er zijn enkel griepvirussen van de stam A in omloop en het gaat vooral om de stam A(H3N2). Die stam is aanwezig in de griepvaccins die in ons land gebruikt zijn, en dus moet wie een inenting heeft gekregen, in principe beschermd zijn. Ook is het geen stam die we al lang niet meer gezien hebben, dus ook daar zijn er geen verrassingen, zei Van Ranst aan onze redactie. 

Het tijdstip van de epidemie is evenmin uitzonderlijk, het griepseizoen valt iets vroeger dan gewoonlijk, maar dat is nog al gebeurd en er zijn ook jaren geweest dat het later viel, aldus Van Ranst.

Mogelijk komt er nog een verrassing door de ernst van de epidemie. In Frankrijk is de epidemie zo zwaar dar de minister van Gezondheid Marisol Touraine de ziekenhuizen heeft opgeroepen om indien nodig zelfs dringende operaties uit te stellen zodat er voldoende bedden vrij zijn voor grieppatiënten. In 142 van de 850 openbare ziekenhuizen is de situatie precair, en er zijn sinds 1 november 627 mensen met zware griepsymptomen op de intensieve zorg beland. 52 mensen zijn aan de ziekte overleden.

In ons land zal het mogelijk niet zo'n vaart lopen, aangezien de epidemie, zoals gezegd, nog niet woedde tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. In die periode zitten mensen immers veel samen op feestjes en wordt er heel wat afgezoend, zodat het virus zich vlot kan verspreiden.  

RSV en norovirus

Naast het griepvirus woedden momenteel, zoals elke winter, ook RSV en het norovirus.

RSV, het Respiratoir Syncytiaal virus, is een verkoudheidsvirus dat verwant is aan het griepvirus en dat de belangrijkste oorzaak is van infecties van de luchtwegen bij jonge kinderen. Zowat 70 procent van alle kinderen worden in hun eerste levensjaar besmet met RSV, en tegen dat ze twee jaar zijn, zijn bijna alle kinderen al eens besmet geweest met RSV. Die epidemie is volgens Van Ranst intussen over haar hoogtepunt heen.

Ook besmettingen met norovirussen komen veel voor, zoals elk jaar in deze periode. Norovirussen zijn mee van de belangrijkste oorzaken van diarree en de besmetting wordt ook buikgriep genoemd. Patiënten hebben maag- en darmklachten, zijn misselijk, moeten in veel gevallen overgeven en hebben diarree. De patiënten zijn flink ziek, maar gelukkig duurt de ziekte slechts enkele dagen.

LOUISE HUGHES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Meest gelezen