"Windmolenparken kunnen goedkoper mits andere methodologie"

De federale regering moet bij de toekenning van nieuwe windmolenparken rekening houden met de technologische evolutie zodat ze goedkoper kunnen uitvallen. Dat zegt Peter Claes van grootverbruikersorganisatie Febeliec in een reactie op het nieuws dat de reeds toegekende parken in ons land veel duurder zullen zijn dan gelijkaardige in Nederland.

De windmolenparken Rentel en Norther in de Noordzee die België aan enkele consortia heeft toegekend, zullen 2 miljard euro meer kosten dan gelijkaardige windmolenparken die op hetzelfde moment net over de virtuele grens met Nederland zullen verrijzen.

Peter Claes van Febeliec reageert nauwelijks verrast. "Er waren al enkele weken indicaties dat de parken meer zouden kosten, sinds Nederland zijn parken heeft toegewezen aan voorwaarden die voor de consument interessanter zijn dan de concessies die België heeft toegewezen", zegt hij in "De ochtend".

Hij wijt het prijsverschil aan het feit dat Nederland met een openbare aanbesteding werkt waardoor de concurrentie vrij kan spelen, terwijl België de concessies al lang geleden aan bepaalde groepen bedrijven heeft toegekend. Die laatste hebben hierdoor een veel machtigere onderhandelingspositie bij het vastleggen van de prijs.

"Dit toont aan dat onze methodologie te weinig met technologische evolutie rekening heeft gehouden", meent Claes. "België heeft een systeem vastgelegd dat niet tot prijsdalingen leidt naarmate de technologie verbetert. Dat is jammer."

"We gaan er bij de overheid op aandringen om bij het toewijzen van de volgende parken met de technologische evolutie rekening te houden. Zo kunnen ze goedkoper uitvallen."