"Zonder hulp van mijn ouders was het niet gelukt"

Zowat 1 op de 3 kopers of verbouwers krijgt financiële steun van ouders of familie om het project te bekostigen. Het gemiddelde bedrag daarbij is 22 procent. Lien* kocht enkele jaren geleden haar eigen stekje in Brussel, met hulp van de ouders.

"Kreeg u geld van uw (schoon/groot)-ouders of andere familie om uw huidige woonst te kopen/bouwen/verbouwen?" In de enquête die de VRT liet uitvoeren door Indiville, antwoordde 29% positief. Ongeveer een derde van die groep kreeg dat wel onder de vorm van een lening met intrest.

Het gemiddelde mag dan wel 22 procent bedragen, de meeste uitverkorenen moeten het doen met een relatief klein bedrag tot 10 procent.

Bankenqueeste

Lien was 31 toen ze in 2014 haar immodroom kon realiseren. Als Vlaamse wilde ze voor haar werk graag in Brussel blijven wonen. Lien betaalde 162.000 euro voor haar woning, en kreeg daarvoor 100.000 van haar ouders.

80.000 euro leende ze van de bank, al bleek dat geen sinecure. "Uiteindelijk lukte het via de bank waar mijn vader klant was. Je moet weten dat ik op dat moment alleenstaand en gescheiden was, en ook nog eens zelfstandige." 

Een moeilijk profiel voor banken, blijkbaar. "Het viel echt tegen.  Natuurlijk moet je een nettoloon nuanceren: ik kon als zelfstandige veel inbrengen bij de belastingen." Lien gaf op dat moment zo goed als fulltime cursussen op school, maar dus als zelfstandige. "Ik had nooit 100% zekerheid, maar eigenlijk was het wel de ene cursus na de andere."

"Ik had het aantal hoger geschat"

Dankzij haar ouders is het dus gelukt. Maar dan nog koos Lien niet voor de grote luxe. Er moest nog een beetje gerenoveerd/verbouwd worden. Daarvoor kon ze rekenen op de hulp van haar vader. Hij hielp onder meer mee met het installeren van de keuken van IKEA.

29% vindt Lien nog relatief weinig, al zitten in de cijfers ook de verbouwers, die misschien minder snel bij anderen moeten aankloppen. Bij degenen die hun eerste woning kopen, ligt het percentage mogelijk hoger. "Als je me het had gevraagd, had ik iets minder dan de helft geschat, op basis van wat ik hoor in mijn vriendenkring. En dan zijn er ook ouders die wel willen, maar niet kunnen."

"Kan de overheid niets doen voor singles?"

"Als mijn ouders niet hadden geholpen, was het anders gelopen. Dan had ik naar iets kleiners moeten verhuizen - Lien moest het appartement dat ze eerst met tweeën huurden en betaalden, verlaten - om te huren, iets van 500 euro per maand en dan proberen wat te sparen. Er had niets anders op gezeten."

Singles hebben het sowieso heel lastig op de woonmarkt. "De maatschappij is niet gericht op alleenstaanden, hoewel er zoveel zijn. Waarom zou de overheid geen toelage in het leven roepen voor een alleenstaande die iets hoopt te kopen?"

(*) fictieve naam