De Backer: "Breken met subsidiewaanzin bij windmolenparken"

Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) wil minder subsidies toekennen bij de toewijzing van toekomstige windmolenparken in de Noordzee. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat 2 Belgische parken 2 miljard euro meer kosten dan gelijkaardige Nederlandse. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) houdt vol dat ze goed heeft onderhandeld.

Uit een berekening van VRT Nieuws op basis van een vertrouwelijke studie van de federale energieregulator CREG blijkt vandaag dat de Belgische windmolenparken Rentel en Norther in de Noordzee 2 miljard euro aan subsidies meer zullen kosten dan de gelijkaardige Nederlandse parken Borssele 1 en 2 vlakbij.

"Dit toont aan dat de oude parken oude spelregels hadden", zegt staatssecretaris De Backer. "Voor de toekomstige parken is het duidelijk dat we met die subsidiewaanzin moeten breken. We moeten nieuwe methodes vinden om de marktprijs aan te halen zodat de prijs in lijn komt met de buurlanden."

Minister Marghem benadrukt dat ze op basis van de informatie die ze had wel degelijk goed heeft onderhandeld bij de toekenning van Rentel en Norther vorig jaar. Ze wijst erop dat daar waar Nederland met een openbare aanbesteding werkt, België gebonden is aan concessies die lang geleden zijn vastgelegd tijdens de regeerperiode van Guy Verhofstadt (Open VLD).