Eerste stap naar afbraak Obamacare gezet

De Amerikaanse Senaat heeft een eerste stap gezet om Obamacare, de verplichte ziekteverzekering die president Obama invoerde, af te schaffen. De verkozen president Donald Trump heeft beloofd van die afschaffing zijn eerste werk te maken, maar het is nog niet duidelijk welk alternatief hij heeft.
AFP or licensors

Met een nipte meerderheid van 51 tegen 48 stemden de senatoren over een procedurele kwestie die het mogelijk maakt om de wet af te schaffen met een gewone meerderheid, in plaats van de 60 stemmen die normaal nodig zijn om wetgeving te herroepen.

Dat betekent dat de Repbublikeinen, die een meerderheid van 52 zetels hebben in de Senaat, geen beroep moeten doen op Democratische steun voor het ten grave dragen van Obamacare. De Republikeinen krijgen nu twee weken de tijd om wetsvoorstellen in te dienen waarmee ze de zorgwet kunnen ontmantelen.

Alternatief

Intussen is het helemaal niet duidelijk wat in de plaats van Obamacare moet komen. De Republikeinen zijn daarover onderling verdeeld en heel wat senatoren zijn niet bereid de verplichte ziekteverzekering af te schaffen voordat in grote lijnen duidelijk is wat in de plaats komt.

Trump ziet alvast geen probleem. Op zijn eerste persconferentie gisteren beloofde hij dat zijn regering snel werk zal maken van het afschaffen van Obamacare en het in de plaats stellen van iets nieuws "zodat er gezorgd wordt voor de ziekteverzekering in ons land".

Hij beloofde dat beide maatregelen ongeveer gelijktijdig gerealiseerd zullen worden, maar dat lijkt bijna onmogelijk met een verdeelde meerderheid. Bovendien zal voor een groot deel van een nieuwe ziekteverzekering wel een meerderheid van 60 stemmen nodig zijn en dus steun van de Democraten, terwijl de twee partijen daarover nog niet eens aan het praten zijn.