Europees alternatief voor Netflix in de maak

Drie grote Europese mediagroepen hebben een alliantie gesloten om de strijd aan te gaan tegen de Amerikaanse giganten Netflix en Amazon. Het gaat om de Franse groep TF1, het Italiaanse Mediaset en het Duitse ProSiebenSat.1.

De Franse mediagroep TF1 investeert voor 6,1 procent in het kapitaal van Studio71, een videofiliaal van ProSiebenSat.1 dat actief is op de grote videoplatformen zoals YouTube.

Mediaset van zijn kant investeert 5,5 procent in Studio71. In totaal investeren beide bedrijven ongeveer 50 miljoen euro in het videofiliaal, dat voortaan 400 miljoen euro waard is.

ProSiebenSat.1 heeft zelf nog ongeveer 70 procent in handen van Studio71. De drie bedrijven willen met deze alliantie "de belangrijkste Europese operator creëren in digitaal talent, in synergie met generalistische televisie". Ze willen video- en tv-giganten, zoals Netflix en Amazon, het vuur aan de schenen leggen.

Studio71 genereert wereldwijd meer dan 6 miljard views per maand, waarvan 60 miljoen alleen al in Frankrijk. Het bedrijf werd in 2013 opgericht in Berlijn en heeft intussen filialen in onder meer New York, Londen, Wenen, Toronto, San Francisco en Chicago.