Gespot: Marine Le Pen op de koffie in Trump Tower. Maar waar is The Donald?

De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen is gespot in de Trump Tower. Op een foto is te zien hoe de Front National-leider een koffietje (of theetje) drinkt in de lobby. De hamvraag is nu wat ze daar kwam doen en of ze een onderonsje gehad heeft met toekomstig president Donald Trump.

Op de foto die circuleert op Twitter is te zien dat Marine Le Pen samen met drie mannen in de lobby van de Trump Tower een koffietje nuttigt. AFP heeft een van de drie mannen intussen geïdentificeerd als Louis Aliot, de vice-president van Front National en de partner van Le Pen. 

De frontvrouw van Front National noemde de overwinning van Donald Trump eerder een "extra steen in de opbouw van een nieuwe wereld". Op de vraag of het bezoek aan de Trump Tower professioneel of privé is, wilde ze geen antwoord geven. Haar campagnemanager had eerder al benadrukt dat ze Trump niet zou ontmoeten op haar trip naar New York. 

Sean Spicer, die zichzelf binnenkort Trumps woordvoerder mag noemen, heeft aan CNN-journalist Noah Gray verteld dat Marine Le Pen noch Trump, noch iemand uit zijn transitieteam ontmoet heeft. Hij voegde eraan toe dat de Trump Tower open is voor het publiek. Hetzelfde geluid is te horen bij Hope Hicks, de woordvoerder van Trumps team. 

Lees verder onder tweet. 

Michiel Vos: "Leren hoe tegen de politieke elite te vechten én winnen"

Michiel Vos, correspondent in de Verenigde Staten, vertelt op Radio 1: "Amerika staat stil. Om half 12 verschenen er berichten dat Marine Le Pen bij Trump Tower gesignaleerd is. Op de foto werd er door de Amerikanen nog een pijltje getekend om duidelijk te maken: "Dit is Marine Le Pen", met daarbij een kaartje van Frankrijk."

Over het waarom van het bezoek - met of zonder een ontmoeting tussen Trump en Le Pen - is het natuurlijk speculeren, maar Vos heeft wel een idee. "Ik zou zeggen dat mensen als Farage, Le Pen, maar ook Wilders, mensen die in het kielzog van de brexit en de overwinning van Trump in november, kunnen leren hoe ze tegen de politieke elite moeten vechten én winnen." Geen onbelangrijke les op een honderdtal dagen van de presidentsverkiezingen.

Met die kennis zou ze volgens Vos haar voordeel kunnen doen in de strijd om het Franse presidentschap. In de meest recente peilingen ligt Le Pen voor op de Republikeinse kandidaat François Fillon. 

Meest gelezen