Human Rights Watch: "Naoorlogs mensenrechten­systeem staat op het spel"

De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president, na een campagne die teerde op "haat en onverdraagzaamheid" en de "stijgende invloed van politieke partijen in Europa die universele rechten verwerpen", zetten het naoorlogse mensenrechtensysteem op het spel. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in haar wereldrapport voor 2017.

HRW-directeur Ken Roth ziet in zijn inleidend essay een "nieuwe generatie van autoritaire populisten die het concept van de bescherming van mensenrechten wil omgooien". Voor deze populisten zijn mensenrechten een belemmering om de "wil van de meerderheid" uitgevoerd te krijgen, vindt hij.

Niet alleen in de Verenigde Staten en Europa ziet Roth voorbeelden van die tendens. Hij verwijst ook naar Rusland, Turkije, de Filipijnen en China. "Deze leiders zien hun eigen autoriteit als een garantie voor welvaart en veiligheid", schrijft hij.

Trump en "verschillende Europese leiders" menen dat het grote publiek mensenrechtenschending aanvaardt om jobs veilig te stellen, cultuurwijzigingen te vermijden en terreuraanslagen te voorkomen. Roth verwijst onder meer naar uitspraken en beslissingen van de Britse premier Theresa May, de Nederlandse regering of de Hongaarse premier Viktor Orbán. "Maar eigenlijk is mensenrechten negeren de eerste stap naar tirannie."

De brexit-campagne is volgens Roth het beste voorbeeld in Europa van een populisme dat economische problemen aan migratie wijt. "In plaats van mensen die vervolging, marteling en oorlog ontvluchten tot zondebok te maken, zouden regeringen moeten investeren om te helpen bij de integratie en de deelname in de maatschappij van vluchtelingen."

Roth wijst op de verantwoordelijkheid van het publiek om mensenrechten te laten respecteren. "Een sterke reactie van de bevolking is de beste verdediging van de waarden die zovelen nog altijd koesteren. We vergeten de demagogen van het verleden, zij die beweerden inzicht te hebben in de belangen van de meerderheid, maar uiteindelijk het individu verpletterden."

In het bijna 700 pagina's tellende wereldrapport bekijkt Human Rights Watch de mensenrechtensituatie in meer dan 90 landen van eind 2015 tot november vorig jaar. België is daar niet bij, hoewel HRW in november nog kritiek uitte op onze antiterreurmaatregelen.

Meer informatie vindt u op de website van Human Rights Watch.