In Spanje gaan wonen: Roger* doet het en vertelt waarom

17 procent van de Vlamingen wil na de pensionering verhuizen naar het buitenland. Slechts een kleiner deel gaat zijn geluk zoeken aan de zee, blijkt uit de grote woonrondvraag die de VRT liet uitvoeren door Indiville. Wij spraken met een Vlaming die naar Spanje wil: "Je kunt er goedkoop leven, en zit er altijd in vakantiemodus."

Met dat verhuizen na het pensioen valt het nog mee. "Welke woonscenario's overweegt u na pensionering?" wilden de onderzoekers graag weten. Een meerderheid (36%) blijft waar hij is of heeft er nog niet over nagedacht (27%). Slechts 11% wil een kleiner huis kopen, en 10% denkt de shift te zullen maken naar een appartement.

Pas op plaats 6 volgt de groep die denkt naar de kust te zullen gaan wonen, maar volgens de rondvraag heeft uiteindelijk maar 1 procent dat ook effectief gedaan.

"Vastgoedcrisis bracht alles in stroomversnelling"

Roger* behoort tot de 17% "buitenlanders" die het na het pensioen erop wil wagen. Hij vertelt dat hij al langer met het idee speelde, maar dat het de jongste jaren heel concreet is geworden. "Ik had het al 10 of 15 jaar in mijn hoofd. Maar door de vastgoedcrisis is alles in een stroomversnelling gekomen."

Roger, een ambtenaar van 56, ging met zijn vrouw de markt in Spanje afspeuren en sloeg uiteindelijk ook toe. Dat was in 2012. Spanje, omdat de woningen daar toen fors goedkoper waren geworden, maar ook omdat het dagelijkse leven er goedkoop is. "Zowat alles wat je nodig hebt om te leven, is er minder duur. Denk aan eten en kleding."

De verliefdheid blijft

Roger landde uiteindelijk in "Costa Blanca South", de regio rond Alicante en Murcia. Momenteel verblijft hij er nog maar met periodes, maar na zijn pensioen wil hij er echt gaan wonen. Toch voelt het nu al als thuis aan.

Dat je vooral in een beginfase een vakantiegevoel hebt en het na een tijdje "business as usual" wordt, ontkent hij met klem: "Dit is niet het geval! Ik heb er zelfs bewust voor gekozen om daar te blijven." De verliefdheid is dus gebleven.

Het vakantiegevoel krijgt hij niet enkel door het land zelf, "maar ook door de meer ontspannen sfeer die er hangt en de mensen die veel relaxter rondlopen. Je hebt er veel meer een gevoel van vrijheid."

En dan is er uiteraard dé clichéreden, het weer: "Wat houdt me hier in dat grijze, grauwe weer? Mijn dochter? Zij reist zelf graag. Mijn Spaanse woning is een gratis hotel voor haar."

"Ik ben wel iemand die zijn vlag makkelijk elders plant"

"Het is natuurlijk altijd een sprong die je moet nemen, maar op de duur wordt het je tweede thuis. Een tijd geleden belde ik met mijn moeder. Ze vroeg wanneer ik naar huis kwam. Ik zei "ik ben thuis!". Een mens kan evengoed op twee plaatsen een thuis hebben. Ik ben wel iemand die zijn vlag makkelijk ergens anders plant."

Maxime geeft toe dat een verhuizing in de toekomst voor hem makkelijker is omdat zijn familie vrij klein is, en omdat zijn buitenlandse vrouw niet zo'n hechte band heeft met België. De taalbarrière is voor haar minder groot in Spanje.

"Ik ben wel iemand die zijn vlag makkelijk elders plant"

"Het is natuurlijk altijd een sprong die je moet nemen, maar op de duur wordt het je tweede thuis. Een tijd geleden belde ik met mijn moeder. Ze vroeg wanneer ik naar huis kwam. Ik zei "ik ben thuis!". Een mens kan evengoed op twee plaatsen een thuis hebben. Ik ben wel iemand die zijn vlag makkelijk ergens anders plant."

Roger geeft toe dat een verhuizing in de toekomst voor hem makkelijker is omdat zijn familie vrij klein is, en omdat zijn buitenlandse vrouw niet zo'n hechte band heeft met België. De taalbarrière is voor haar minder groot in Spanje.

Tips en tricks voor de durvers: neem een advocaat

Verhuizen naar Spanje, goed en wel, maar hoe begin je daaraan? Hoe vind je het ideale vastgoed, en vooral, hoe vermijd je de valkuilen? Een eigendom op papier kan in de praktijk een nachtmerrie worden.

Maxime ging zelf uitgebreid op inspectie ter plaatse, en raadt kopers aan om hetzelfde te doen. Wordt het concreet, dan huur je best een advocaat in. "Die helpt je het taalprobleem en de valkuilen te omzeilen."

Tips en tricks voor de durvers: neem een advocaat

Verhuizen naar Spanje, goed en wel, maar hoe begin je daaraan? Hoe vind je het ideale vastgoed, en vooral, hoe vermijd je de valkuilen? Een eigendom op papier kan in de praktijk een nachtmerrie worden.

Roger ging zelf uitgebreid op inspectie ter plaatse, en raadt kopers aan om hetzelfde te doen. Wordt het concreet, dan huur je best een advocaat in. "Die helpt je het taalprobleem en de valkuilen te omzeilen."

Een advocaat is de investering meer dan waard. "Onverwachte hinderpalen of zelfs farcen kan je overal tegenkomen, ook in Spanje, maar met een advocaat ben je beter gewapend. De taal is er uiteraard anders, maar het is allemaal ook wat complexer."

Maxime geeft tot slot nog een laatste tip voor de durvers: "Sla niet te snel toe! En mocht je het missen, er komen sowieso altijd nieuwe kansen."

Een advocaat is de investering meer dan waard. "Onverwachte hinderpalen of zelfs farcen kan je overal tegenkomen, ook in Spanje, maar met een advocaat ben je beter gewapend. De taal is er uiteraard anders, maar het is allemaal ook wat complexer."

Roger geeft tot slot nog een laatste tip voor de durvers: "Sla niet te snel toe! En mocht je het missen, er komen sowieso altijd nieuwe kansen."

(*) fictieve naam