Justitie gaat handel en wandel FBI vóór verkiezingen onderzoeken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start met een onderzoek naar de handel en wandel van de FBI en FBI-directeur James Comey. Die zijn onder vuur komen te liggen door in oktober, enkele weken voor de presidentsverkiezingen, het onderzoek te heropenen naar de e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Volgens de Democraten ligt die beslissing mogelijk aan de basis van haar nederlaag.

Volgens inspecteur-generaal Michael Horowitz moet worden bekeken of de procedures correct zijn gevolgd toen Comey aankondigde dat het onderzoek zou worden heropend. Een woordvoerder zegt dat het Witte Huis niet betrokken is bij deze beslissing.

Volgens haar campagneteam was de heropening van het onderzoek tegen Clinton een keerpunt in de campagne. We weten intussen dat ze de verkiezingen heeft verloren van Donald Trump.

In juli vorige jaar zei Comey dat Clinton onvoorzichtig was geweest in haar mailgebruik, maar dat haar niets te verwijten viel. Op 28 oktober echter waren er volgens hem nieuwe elementen opgedoken, waarop het onderzoek werd heropend. Dat gaf dan weer extra munitie aan Donald Trump, die al langer volhield dat Clinton niet zuiver op de graat is in de mailaffaire.

Enkele dagen voor de eigenlijke verkiezingen liet de FBI horen dat er dan toch niks mis was en dat het onderzoek naar Clinton weer afgesloten werd. Op 8 november verloor Clinton de verkiezingen.