Kust klaar om stormtij te trotseren, rest van het land krijgt te maken met sneeuw

Op verschillende plaatsen in het land zijn voorbereidselen getroffen voor het stormtij dat voor morgen is aangekondigd. Er worden ook voorzorgsmaatregelen genomen tegen eventueel stormweer. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé roept intussen op weg te blijven van strand en dijken. Omdat het vannacht kan gaan sneeuwen waarschuwt Wegen en Verkeer voor een moeizame ochtendspits, morgenochtend.

"De golven mogen dan wel spectaculair zijn, het blijft gevaarlijk", zegt Decaluwé. "Morgen is het verboden om kitesurfing te doen, op zee te gaan, of op de dijken of het strand. Ik vraag ook uitdrukkelijk dat mensen van buiten West-Vlaanderen of West-Vlamingen die niet van de kust zijn niet naar de kust komen want het zal gevaarlijk zijn."

Volgens de laatste voorspellingen van het KMI zal het zeewater morgenmiddag rond 14 uur een hoogte van 6 meter 20 bereiken in Oostende. Dat is 15 centimeter minder dan gisteren voorspeld, maar nog altijd uitzonderlijk hoog.

In Nieuwpoort worden 22.000 zandzakjes uitgedeeld aan de bevolking. De kaai daar is een van de kritieke plaatsen aan de kust, en het is niet onmogelijk dat het water daar over de kaaimuren loopt.

(Lees verder onder de foto)

In Oostende is de randparking aan het station gesloten. Die ligt aan de havenkaai naast het station. Op de Zeedijk wordt een mobiele stormmuur opgetrokken en de strekdammen van de haven zijn afgesloten. De kustweg tussen Oostende en de Vuurtorenwijk wordt morgenmiddag afgesloten tussen 12.30 en 15.30 uur, waardoor ook het tramverkeer tussen Oostende en Wenduine onderbroken wordt en de stadsbussen tussen Oostende en Bredene onregelmatig zullen rijden.

In Blankenberge heerst enige ongerustheid over de pier, die mogelijk zware schade kan lijden. Er zijn de voorbije jaren extra palen geheid ter bescherming van de historische pier,  maar mogelijk is dat niet voldoende. Hoe dan ook is de pier sinds gisteren afgesloten.

(Lees verder onder het videofragment)

De veerdienst Hemiksem-Bazel zal morgenamiddag niet werken. Leerlingen die het veer gebruiken om naar het Sint-Jorisinstituut in Bazel te pendelen, krijgen morgen uitzonderlijk een dag vrij als ze de school niet op een andere manier kunnen bereiken. Op tal van waterwegen wordt de scheepvaart morgen trouwens onderbroken.

In Brussel zijn de parken en de begraafplaatsen sinds vanmiddag dicht in verband met het voorspelde stormweer. Ook de parken en groene ruimten in de rest van het Brussels Gewest sluiten. Er worden rukwinden tot 80 kilometer per uur verwacht en dan zijn de parken niet meer veilig. Brussel vraagt mensen ook voorzichtig te zijn in de buurt van parken of bomen.

Meer wind en sneeuw verwacht voor vannacht

Onze weerman Frank Deboosere verwacht voor vannacht rukwinden tot 100 of 110 kilometer per uur. Er zal ook veel neerslag vallen, eerst in de vorm van regen, maar die gaat op verschillende plaatsen over in smeltende sneeuw en sneeuw. In de Ardennen wordt tot 20 centimeter sneeuw verwacht, maar ook in het centrum van het land kan er morgenochtend tot 5 centimeter sneeuw liggen. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor een moeizame ochtendspits. Door mogelijke winterse buien in combinatie met negatieve temperaturen in het centrum en oosten van het land is er kans op gladde wegen. De strooidiensten zullen de toestand op de weg opvolgen en zullen strooien wanneer mogelijk, maar Wegen en Verkeer waarschuwt toch voor extra fileleed.

Wie kan, krijgt de raad zijn verplaatsingen morgenochtend uit te stellen tot na de ochtendspits. Wie toch de baan op moet, wordt gevraagd zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg.

Deboosere: "Het is nu letterlijk stilte voor de storm"

Meest gelezen