Ochtendspits in Vlaanderen valt goed mee ondanks de sneeuwval

"De snelwegen in Vlaanderen zijn vrij goed berijdbaar, maar water, sneeuw en ijs maken de lokale wegen plaatselijk nog erg glad", zegt verkeersanker Hajo Beeckman. In en rond Brussel en Antwerpen stonden er files door verschillende aanrijdingen. De hinder bij het openbaar vervoer valt mee.

"Water, sneeuw en ijs maken de lokale wegen plaatselijk nog erg glad", zegt verkeersanker Hajo Beeckman. "Het blijft dus opletten als je vanmorgen de weg op gaat. Ook op de voetpaden en fietspaden." De meeste snelwegen zijn goed berijdbaar. "Alle rijstroken zijn open, maar er stonden vanmorgen in Antwerpen files door verschillende ongevallen." Vooral wie uit de Kempen komt moest lang aanschuiven. In het zuiden van Limburg verloopt het verkeer wat moeizamer onder meer in de driehoek Hasselt - Sint-Truiden - Tongeren.

In Wallonië is vanmorgen nog verse sneeuw gevallen in de provincie Luik en dat zorgt voor lange files op de E40 en de E42 naar de Hoge Venen. "Daar is ook sprake van verschillende geschaarde vrachtwagens", zegt Beeckman. "De stad Luik inrijden is erg moeilijk, er zijn ook files rond Verviers en Eupen." In de provincies Luik, Namen en Luxemburg geldt bovendien een verbod voor trucks langer dan 13 meter.

De strooidiensten proberen de wegen vrij te houden. "Onze diensten zijn de hele nacht uitgereden en hebben de toestand op de weg goed opgevolgd", zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer rond half 7. "Plaatselijk kan het wel nog glad zijn, doordat hier en daar het zout is weggespoeld door de regen of de sneeuw."

Hinder op trein, bus en luchthaven

Voor het spoorverkeer is er vanmorgen hinder op de treinen naar Nederland. "Het treinverkeer is er gehinderd tussen Boom en Rosendaal", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "De Beneluxtreinen van Brussel-Zuid naar Rosendaal rijden wel en die doen een extra stop in Essen." Er zijn overigens ook vervangbussen ingelegd. Intussen zou de situatie tussen Boom en Rosendaal moeten zijn opgelost.

Bij De Lijn is er hinder in Limburg door het stormweer. Er wordt nog een hele dag hinder verwacht. Door de sneeuw rijden de meeste bussen van de Lijn in zuid-Limburg met een kwartier vertraging. Alleen op de lijn Tongeren-Luik worden de laatste haltes in Wallonië niet bediend. En ook in Lanaken zijn er problemen met de belbus in Gellik: die rijdt niet uit omdat de lokale wegen te glad zijn.

In Brussel meldt de MIVB vertragingen op verschillende tramlijnen. Door de sneeuw was er ook een tijdlang hinder op buslijnen 41 van Hermann-Debroux naar Transvaal en 38 tussen Montjoie en Florida.

Op de luchthaven van Zaventem is er voorlopig geen hinder door het winterweer. De piste is sneeuwvrij gemaakt. "Er is geen impact op de operaties. Tot nog toe hebben we alles onder controle", klinkt het bij Brussels Airport.

EDDY
EDDY