Opwijks café schendt rookverbod: twee maanden dicht

Café den Bruinen bij Opwijk moet voor twee maanden de deuren sluiten omdat de eigenaar het rookverbod aan zijn laars gelapt heeft. Sinds de invoering van de maatregel in 2014 werden al een tiental zaken veroordeeld tot een effectieve sluiting of een tijdelijke sluiting met uitstel.

Het is niet de eerste keer dat de uitbater uit Opwijk op de vingers getikt wordt. Een jaar geleden werd hij al eens veroordeeld tot een uitsluiting van twee maanden met uitstel omdat hij klanten liet roken in zijn café. Nu moet het café dus effectief twee maanden toe en moet de eigenaar een boete van 2.400 euro betalen. Volgens de rechter stelt de man zich bijzonder hardleers op en had hij een onaanvaardbaar concurrentieel voordeel ten opzichte van andere cafés. 

Het is niet het eerste café dat tijdelijk moet sluiten wegens een schendig van het rookverbod. In 2014 ging een wet van kracht die het mogelijk maakte om zaken tot maximaal zes maanden te sluiten. De sanctie moest de rechter toelaten om krachtdadiger op te treden bij overtredingen.

Sinds oktober 2015 keken al acht cafés aan tegen een effectieve sluiting, zeven andere werden veroordeeld tot een tijdelijke sluiting met uitstel. 

De rechter verwijst in de uitspraken regelmatig naar het asociale karakter van het negeren van het rookverbod, naar de grote lasten voor de gemeenschap om de gevolgen van het roken te bestrijden, maar ook naar het feit dat het toelaten van roken een vorm van oneerlijke concurrentie is naar de cafés toe die het rookverbod wel respecteren.