Overlevende Bataclan ontmoet vader dader: "Onwerkelijk, maar heel bijzonder"

Ferry Zandvliet overleefde de aanslag in de Bataclan en staat meer dan een jaar later oog in oog met de vader van een van de daders. "Ik was heel gespannen, ik had geen idee wat voor man er voor mij zou zitten", begint hij zijn gesprek met VRT Nieuws.

Samen met twee andere overlevenden van de Bataclan, heeft Ferry Zandvliet de vader van een van de daders ontmoet bij de RTL Late Night.

"Heftig", zo omschrijft Zandvliet zijn eerste gevoelens toen hij de vader van Samy Amimour de kamer zag binnenstappen. "Ik dacht bij mezelf: "Jeetje, dit is echt de vader." Ik heb zijn zoon echt in de Bataclan gezien. Onwerkelijk." Voor Zandvliet voelt de ontmoeting als deel van zijn verwerkingsproces dat nog steeds aan de gang is. "De hele avond voelde als een flashback. Ik was even weer daar."

"Vader is dubbel slachtoffer"

Woede tegenover de man voelt Zandvliet niet. Integendeel. "Hij is een dubbel slachtoffer. Niet alleen heeft hij zijn kind verloren, hij wordt ook nog eens beschouwd als de boosdoener, die gefaald heeft bij zijn opvoeding. Dat terwijl de man een uitstekende band had met zijn zoon." Dat veranderde toen Samy Amimour radicaliseerde. "Hij vertelde dat dat zijn zoon niet meer was."

De vader zelf had het wel moeilijk. "Ik merkte dat hij zich schaamde. Hij begon zich onmiddellijk te verdedigen dat de ideeën van zijn zoon niet zijn ideeën zijn. Daarom heb ik hem een knuffel gegeven en hem gezegd: "U bent niet uw zoon"."

En dat gesprek zal waarschijnlijk nog een vervolg krijgen, vertelt Zandvliet nog. "Op het einde legde hij zijn hand op mijn rug en ik voelde dat hij ontdooide. De vader is zo lief, zo warm. We begrepen elkaar en voelden allebei dat we het gesprek moesten aangaan, ondanks het feit dat we allebei aan een andere kant staan."

"Daders zijn aliens vanop een andere planeet"

Minder begrip heeft Zandvliet voor de daden van Samy Amimour zelf. "Ik zal nooit begrijpen wat er in de daders omgegaan is. Ik ben niet echt op zoek naar antwoorden, maar het intrigeert me wel."

"Voor mij zijn dat aliens, vanop een andere planeet. Ik vind het vooral triest, zonde van zo'n jong leven. Maar boos of bang ben ik niet, misschien in het begin wel, maar je bereikt er niets mee."

Bekijk hier een fragment uit het RTL-interview met de vader

Ferry Zandvliet heeft naar aanleiding van zijn ervaringen een besloten Facebookgroep opgericht om slachtoffers van aanslagen samen te brengen. Omdat het moeilijk is om elkaar te vinden, roept hij lotgenoten op om hem te contacteren. Dat kan op ferzand@hotmail.com