Salah Abdeslam doorbreekt stilzwijgen in briefwisseling

Salah Abdeslam doorbreekt in een briefwisseling met een onbekende vrouw zijn stilzwijgen, waar hij zich al tijden in hult. Hij benadrukt in zijn brief wel dat hij niet gezien wil worden als een ster of idool. "De enige die het waard is om te adoreren, is Allah." De Franse krant La Liberation kon de brieven inkijken.

29 november vorig jaar. Abdeslam wordt opnieuw ondervraagd, nu door rechter Christophe Teisser. Het is hetzelfde, gekende beeld: volledige stilte bij Abdeslam. "U heeft te kennen gegeven dat u niet langer een advocaat wilt", vraagt de rechter. "Ja", luidt het korte antwoord. "Gaat u akkoord om vandaag vragen te beantwoorden?" "Nee." 

Tot zover de spraakzaamheid van de terreurverdachte. Maar vanuit zijn cel van 11 vierkante meter in de gevangenis van Fleury-Mérogis doorbreekt hij zijn stilzwijgen en schrijft hij een ongedateerde brief naar een onbekende vrouw (de brief wordt op 11 oktober 2016 aan het dossier toegevoegd).

"Ik wil niet dat je mij ziet als een ster"

De drie alinea-tellende brief is een antwoord op een vrouw die eerder al enkele brieven naar Abdeslam gestuurd had. Hij werpt een nieuw licht op de persoonlijkheid van de terrorist, zo luidt de mening van de rechter. De rechter is er zich terdege van bewust dat de brief maar een klein element vormt, dat ons toch de relatie die Abdeslam heeft met de religie, de buitenwereld en zichzelf beter doet begrijpen.

De Franse krant La Liberation heeft nu een aantal fragmenten uit de brief gepubliceerd. Abdeslam begint als volgt: "Ik schrijf je, zonder te weten waar te beginnen. Ik heb al jouw brieven ontvangen en ik kan niet vertellen of ze mij plezier doen of niet. Wat wel vaststaat is dat ze mij toestaan om tijd door te brengen met de buitenwereld."

Toch is hij ook bezorgd over haar brieven. "Ik ben niet bang om iets over mezelf naar buiten te brengen, want ik schaam me niet voor wie ik ben en wat kan men erger vertellen dat wat er al gezegd is. Je bent eerlijk, dus ik zal dat ook zijn. Als ik je vraag naar jouw intenties is dat om er zeker van te zijn dat je mij niet ziet als een idool of een ster. Ik ontvang verschillende zulke brieven en ik kan het niet goedkeuren, want de enige die het waard is om te adoreren is Allah, de Heer van het universum."

Eindeloze rij aan brieven

Volgens La Liberation ontvangt Abdeslam geregeld post. "Katholieken die hem ondervragen, vrouwen die hun liefde verklaren en zijn kind willen dragen, advocaten die hun diensten aanbieden, het is eindeloos."

Abdeslam wordt 24 uur op 24 gefilmd, maar hij heeft wel het recht om correspondentie te ontvangen en te schrijven. Hij werd opgepakt op 18 maart 2016, na een maandenlange klopjacht. Op 27 april vorig jaar werd hij overgebracht naar de Franse gevangenis.