Trump en CNN: een moeilijke relatie die (misschien) nooit meer goed komt

De relatie tussen Donald Trump en CNN heeft een dieptepunt bereikt nu de nieuwszender over een rapport bericht dat de verkozen Amerikaanse president mogelijk in nauwe schoentjes brengt. Waar komt die moeilijke verhouding vandaan?
Donald Trump en Anderson Cooper van CNN tijdens een debat.

"U brengt vals nieuws." Voor een nieuwsmedium is het een van de ergst denkbare verwijten, maar toch heeft Trump Witte Huis-correspondent Jim Acosta van CNN gisteren die woorden toegeworpen tijdens zijn eerste persconferentie als verkozen president.

In de VS leidt het incident tot een hevig debat tussen voor- en tegenstanders van zowel de man als de nieuwszender. Het lijkt dan ook de druppel die de verstoorde relatie tussen de twee helemaal om zeep heeft geholpen.

"Clinton News Network"

Trump en CNN zijn nooit goeie vrienden geweest. Staat de afkorting van de zender officieel voor Cable News Network, dan heeft Trump daar tijdens zijn verkiezingscampagne meer dan eens "Clinton News Network" van gemaakt. Hij is al langer van mening dat CNN hem systematisch tegenwerkt en altijd de kaart van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft getrokken.

Ook na zijn verkiezing spaarde hij zijn kritiek op CNN niet. "Ik dacht dat CNN beter zou worden nadat ze zo hard hebben gefaald in hun steun voor Hillary Clinton", tweette hij op 29 november. "Maar na de verkiezing zijn ze nog erger!"

Bij de politieke hoogspanning tussen de VS en Rusland rond Nieuwjaar, gaf hij CNN eveneens een veeg uit de pan. "De Russen behandelen CNN en NBC als onnozelaars", klonk het op 30 december. "Grappig om te zien, ze weten niet waarover ze het hebben! Fox News snapt het helemaal."

Opiniepeilingen

Zelf leek CNN lange tijd met het antagonisme van Trump te kunnen lachen, zeker vóór zijn verkiezing tot president. "Op basis van het Twitterprofiel van Trump, zou je denken dat hij tegen CNN campagne voert en niet tegen Hillary Clinton", schreef de zender op 1 augustus na een zoveelste Twittertirade van de Republikein.

Net als talrijke andere media, heeft CNN tijdens de verkiezingscampagne meermaals opiniepeilingen uitgevoerd onder de Amerikanen. Steevast kwam Clinton daarbij als winnaar uit de bus, nu eens nipt, dan weer met een ruimere voorsprong. Het hoongelach van Trump klinkt sinds zijn verkiezing dan ook steeds luider net als zijn beschuldigingen dat de zender "oneerlijk" en "bevooroordeeld" is.

Dat neemt niet weg dat Trump in het verleden al herhaaldelijk op CNN is opgedraafd. Zo stond hij CNN-nieuwsanker Anderson Cooper meermaals een interview toe, onder meer tijdens de Republikeinse voorverkiezingen in maart en nog eens in augustus. Cooper mocht in oktober ook Melania Trump vragen stellen tijdens een tête à tête.

AFP or licensors

Links of rechts?

Een belangrijke factor in deze hele discussie is de vraag in welke hoek van het politieke spectrum CNN precies thuishoort. Zelf heeft de zender zich altijd graag in het centrum gepositioneerd in een poging zoveel mogelijk kijkers aan te spreken.

Uit een grootschalig onderzoek uit 2014 blijkt dat CNN niet helemaal in dat opzet slaagt. Met een bereik van 44 procent van de Amerikanen op weekbasis is de zender dan wel groot, hij bereikt meer liberale dan conservatieve kijkers.

Golfoorlog

CNN is in 1980 als kabeltelevisienetwerk opgericht door Ted Turner. Sinds 1995 is de zender ook online actief. De Golfoorlog van 1991 betekende de grote doorbraak toen de verhalen van CNN-reporters in Irak wekenlang de wereldpers haalden. CNN was ook de eerste landelijke zender die op 11 september 2001 de uitzendingen onderbrak om over de aanslagen in New York, Pennsylvania en Washington te berichten.

De kritiek van Trump op CNN is tot slot in zekere zin ironisch. Sinds 2012 staat ene Jeff Zucker aan het hoofd van CNN Worldwide. Voorheen was hij jarenlang een van de toplui van concurrent NBC. Het was onder zijn leiderschap als hoofd van NBC Entertainment dat die zender "The apprentice" lanceerde, het realityprogramma dat Trump ongemeen populair maakte.