Urenlang wachten door grote drukte op spoeddiensten

De wachttijden op de spoeddiensten van verschillende grote ziekenhuizen lopen momenteel zo hoog op dat de kwaliteit van de dienstverlening eronder lijdt. De oorzaken? Een piek in de ernstige luchtweginfecties, de vergrijzing en de typische breuken door het winterweer. In sommige ziekenhuizen is er een opnamestop afgekondigd.
AFP or licensors

De drukte heeft te maken met de typische winterziektes, maar ook met de veroudering van de bevolking en de winterprik waardoor veel patiënten met typische breuken op de dienst belanden. De doorstroming naar de gewone ziekenhuisbedden verloopt bovendien erg moeizaam, want ook daar ligt alles vol.

Doordat alles stagneert, ligt de dienst spoedgevallen in veel ziekenhuizen al van bij het begin van de dag vol. De overlast heeft niets te maken met een eventueel attitudeprobleem van de patiënten, klinkt het. "Meer dan de helft van de patiënten is reeds doorverwezen door de huisarts, dus het gaat zeker niet om een onverantwoord gebruik van de dienst spoedgevallen", benadrukt Dr. Sandra Verelst van de dienst spoedgevallen van het UZ Leuven.

Het UZ Leuven is lang niet het enige ziekenhuis dat problemen ondervindt. Ook elders in Vlaanderen is de maximumcapaciteit zo goed als bereikt. En dan moet de echte piek van de griepepidemie nog komen.

"Een tijdelijke oplossing zou een winterhospitaal kunnen zijn, waarbij een extra eenheid de toevloed aan patiënten opvangt. Maar daar is extra personeel en extra budget voor nodig en dat ontbreekt gewoonlijk", aldus nog Verelst.

De meeste ziekenhuizen zoeken intussen intern naar een oplossing.