Variety: "Robin Pront een van de 10 Europeanen die dit jaar doorbreken"

Robin Pront, de regisseur van "D'Ardennen", wordt door Variety genoemd als een van de 10 Europeanen die dit jaar kunnen doorbreken. Het is de derde keer dat het filmvakblad een dergelijk lijstje opstelt. Het selecte groepje van 10 mensen uit de filmwereld wordt tijdens het Filmfestival van Berlijn (9-19 februari) in de bloemetjes gezet.
Kevin Janssens en Robin Pront

Robin Pront is de eerste Belg die genomineerd wordt in de reeks Europese talenten. Variety verwijst naar de eerste kortfilm "Plan B" van Pront, over de drugsscène in Antwerpen en naar "D'Ardennen". Zijn internationaal bekroonde langspeeldebuut werd door België ingestuurd naar de Oscars. De film haalde de shortlist niet.

Eerder werden verschillende Vlaamse regisseurs wel al in de schijnwerper geplaatst als "director to watch" (Michaël R. Roskam) of "Euro director to watch" Felix van Groeningen, Geoffrey Enthoven, Hans Van Nuffel en Pieter Van Hees.

De 10 beloftevolle filmmakers, acteurs en actrices zijn volgens Variety: Edward Berger (Duitse regisseur van "Jack"), Liv Lisa Fries (Duitse actrice), Jakub Gierszal (Poolse acteur), Sylvia Hoeks (Nederlandse actrice, bekend van "Tirza" en de reeks "Overspel"), Janine Jackowski (Duitse producer), Gabriele Mainetti (Italiaanse regisseur), Jonas Nay (Duitse acteur), Mitja Okorn (Sloveense regisseur), Robin Pront (Belgische regisseur), Teka Tenki (Hongaarse actrice).

Drie jaar geleden breidde Variety zijn "10 to watch"-lijstjes uit met "10 Europeans to watch", waarbij veelbelovende talenten uit verschillende disciplines gekozen worden. U vindt het lijstje en de argumentatie van Variety hier.