Vlaams Belang: "Eredoctoraat Merkel is als beloning voor pyromaan"

In Brussel wordt vandaag het gezamenlijke eredoctoraat van de UGent en KU Leuven uitgereikt aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat Merkel die erkenning krijgt, is niet naar de zin van Vlaams Belang en de Vlaams-nationalistische actiegroep Voorpost. Vlaams Belang plant vanmiddag een protestactie tegen het eredoctoraat. De spandoeken van Voorpost hangen al enkele dagen over de Vlaamse autosnelwegen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vlaams Belang is er niet over te spreken dat Merkel, "de politica die verantwoordelijk is voor de meest ontwrichtende immigratiecrisis uit de recente Europese geschiedenis" hiervoor door de KU Leuven en de UGent, de twee grootste universiteiten in Vlaanderen, wordt geëerd.

Volgens de extreemrechtse partij heeft Merkel zich door het openstellen van de Duitse grenzen voor asielzoekers en vluchtelingen net "onverantwoord" en "ondemocratisch" gedragen. Merkel wou daarenboven ook nog eens de andere Europese lidstaten mee laten opdraaien voor haar beleid, stelt Vlaams Belang die niet begrijpt waarom ze daarvoor erkenning krijgt. "Europa staat in brand, maar in plaats van de brandweer wordt één van de pyromanen beloond."

Dat N-VA Vlaams minister-president Geert Bourgeois afvaardigt naar de uitreiking kan er bij Vlaams Belang evenmin in. N-VA-voorzitter Bart De Wever leverde in het verleden al herhaaldelijk kritiek op het beleid van Merkel. "Als het de N-VA menens was geweest met die kritiek, had ze op de uitreiking van het eredoctoraat moeten wegblijven", klinkt het.

Spandoeken

Voorpost, de Vlaams-nationalistische actiegroep, voert al enkele dagen actie tegen de komst van Merkel. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen hangen spandoeken met de boodschap "Merkel moet weg!!". Ook Voorpost plant later vandaag nog acties tegen de uitreiking van het eredoctoraat aan Merkel.

Vlaams Belang-kopstuk Filip De Winter verwees vanmorgen in een tweet naar de spandoekenactie. "Een warm onthaal in Vlaanderen voor Angela", klonk het cynisch.

Uitreiking live te volgen op Eén en deredactie.be

Naar aanleiding van de uitreiking van het eredoctoraat aan de Duitse bondskanselier is er om 15 uur op Eén een extra uitzending van Villa Politica.

U kunt de uitreiking ook volgen via de livestream op onze site, eveneens vanaf 15 uur.