Volgende Defensieminister gaat in tegen Trump en onderstreept band met NAVO

De volgende Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft de band met de NAVO beklemtoond tijdens een hoorzitting in de Senaat. Hij sprak over de NAVO als de "meest succesvolle militaire alliantie van de moderne geschiedenis". "Volgens mijn mening hebben landen met bondgenoten succes, landen zonder bondgenoten hebben dat niet."

Mattis, bijgenaamd "Mad Dog", benadrukt ook dat de Russische president Poetin de NAVO probeert uiteen te drijven. De Amerikaanse regering moet volgens hem haar alliantie tegen Rusland versterken en bereid zijn om zowel op diplomatiek als op militair vlak afschrikkingsmaatregelen te nemen."In het verleden zijn er langs de kant van de Verenigde Staten al vele pogingen geweest om de betrekkingen met Moskou te versoepelen, maar zonder veel succes."

Met die verklaringen gaat de volgende Defensieminister in tegen eerder uitspraken van Donald Trump, die tijdens zijn campagne regelmatig kritiek uitte op de NAVO. Zo stelde hij het NAVO-principe van de bijstandsplicht in vraag en dreigde ermee om de steun te minderen. Ook wil Trump de banden met Rusland - en Poetin aanhalen -, al heeft hij nog niet zo lang geleden wel toegegeven dat de cyberaanvallen tegen de Democratische partij vanuit Russische hoek komen.