11 procent méér nieuwe bestelwagens ingeschreven vorig jaar

Bestelwagens zijn alsmaar populairder. Vorig jaar zijn er een recordaantal nieuwe bestelwagens ingeschreven, 11 procent méér dan het jaar ervoor. Er rijden nu zo'n 700.000 rond op de Belgische wegen. Er zijn verschillende redenen voor de populariteit van camionettes, zegt Joost Kaesemans van autosectorfederatie Febiac.

In 2016 zijn meer dan 60.000 bestelwagens ingeschreven. De belangrijkste reden is dat ze almaar meer gebruikt worden om pakjes te vervoeren van internetwinkels. Dat is niet goed voor de uitstoot van fijn stof op onze wegen, want meer dan 90 procent van de bestelbusjes zijn diesels. Ook de kilometerheffing voor vrachtwagens die nu negen maanden van kracht is, speelt een rol.

"Transportbedrijfen zien er nauwer op toe dat voor elk transport het perfect aangepaste voertuig wordt ingezet. Het heeft geen zin om een te grote vrachtwagen te nemen als die niet vol zit. Dat kan een rol spelen, maar die rol is beperkt. Eén vrachtwagen vervangen door twee bestelwagens met twee chauffeurs is geen goedkopere oplossing", legt Joost Kaesemans van autosectorfederatie Febiac uit.

Prinses Astrid opent Autosalon

Vanavond start het 95e Autosalon op de Heizel in Brussel voor pers, vakmensen en andere genodigden. Prinses Astrid opent officieel de beurs. De vorige jaren gebeurde dit door prins Laurent. Hij is een autoliefhebber. Dit jaar staan op het Autosalon de lichte bestelwagens in de schijnwerpers. Morgen gaat het Autosalon dan open voor het grote publiek. De beurs duurt tot 22 januari. Jaarlijks komen honderdduizenden mensen een kijkje nemen.

Meest gelezen