2016 was boerenjaar voor Gentse musea

De Gentse musea hebben vorig jaar samen 1.402.136 bezoekers gelokt. Dat is ruim 18 procent meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Cultuurschepen Annelies Storms (SP.A).
Het STAM in Gent.

Het S.M.A.K. heeft vorig jaar bijna een kwart meer bezoekers over de vloer gekregen. Daar droegen onder meer de tentoonstellingen van Rinus Van de Velde en Michael Bulthe toe bij.

De Sint-Pietersabdij en het Museum voor Schone Kunsten kijken vooral naar de Floraliën om hun hogere bezoekersaantallen te verklaren. Die bezoekers kwamen ook naar het STAM waar een succesvolle tentoonstelling over Willem I en de start van een expo rond draken tot meer bezoekers bijdroegen.

Toch waren ook de gevolgen van de terreurdreiging voelbaar, onder meer bij het Gravensteen dat 7,5 procent minder bezoekers over de vloer kreeg. Ook het Belfort moest het met ruim 20.000 bezoekers minder doen.

"De bezoekcijfers van de stedelijke Gentse musea en monumenten geven een divers beeld voor 2016: de musea kenden het ganse jaar door een sterke groei terwijl de monumenten tijdelijk het effect voelden van de terreurdreiging", verduidelijkt schepen Storms. "Vanaf oktober 2016 stegen de cijfers opnieuw. We sluiten af met een zeer mooi cijfer, dat aantoont dat je met een sterke programmatie en dynamische publiekswerking een zeer breed publiek kan bereiken."

Meest gelezen