Binnenkort ook betalen voor zakjes aan groente- en fruitafdeling?

De supermarktketens in ons land gaan vanaf maart herbruikbare zakjes voor groenten en fruit aanbieden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om een proefproject waarbij elke keten zelf kan bepalen of de zakjes al dan niet betaald worden.
Nicolas Lambert

Wat appelen en peren? Een kilo boontjes? Of enkele stronken witloof? Vanaf maart zult u er in heel wat supermarkten een herbruikbaar plastic zakje voor moeten nemen in plaats van de huidige die eens thuis meteen in de vuilnisbak vliegen. Onder meer Colruyt, Carrefour en Delhaize doen mee met het project dat uit de koker van Comeos komt, de koepel van Belgische handel en diensten. 

"Het gaat om een proefproject van drie maanden. Nadien zullen we de resultaten evalueren", zegt woordvoerder Hans Cardyn. "Tijdens het proefproject zal elke supermarktketen zelf kunnen beslissen of het in al hun winkels wordt ingevoerd, of het al dan niet naast de wegwerpzakjes wordt aangeboden en of ze betaald worden gemaakt."

Nieuwe regels

Met het project wil Comeos inspelen op toekomstige wetgeving. De verschillende gewestelijke overheden denken al langer na over nieuwe regels rond plastic zakjes. Het is de bedoeling om op termijn de afvalberg te verkleinen.

Een van de pistes die worden bekeken is het invoeren van papieren zakken in plaats van plastic, maar dat vindt Comeos geen goed idee. "Ze zijn zwaarder, scheuren veel makkelijker, beginnen te condenseren als er bijvoorbeeld koude tomaten inzitten en zijn niet doorzichtig, waardoor de zakken aan de kassa nog eens moeten worden geopend."

Meest gelezen