Bpost gaat 200 informaticajobs uitbesteden naar India

Bpost gaat het contract beëindigen van ongeveer 200 informatici van externe Belgische bedrijven en hun taken verhuizen naar India. Dat blijkt uit een personeelsmededeling die de redacties van De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg konden inkijken. Volgens het beursgenoteerde staatsbedrijf kan het op die manier de kosten beter beheersen, maar de vakbonden hebben daar grote vragen bij. Ook vicepremier en minister van Telecom en Post Alexander De Croo (Open VLD) zit met vragen.

De geruchten over de uitbesteding naar India deden al een tijdje de ronde, maar werden steeds ontkend door Bpost. Volgens informaticadirecteur Nico Cools van Bpost is de operatie nodig om de kosten te beheersen en de sturing naar de digitale economie aan te kunnen.

Uit de brief aan het personeel blijkt ook nog dat het bedrijf contracten heeft ondertekend met de Indiase informaticabedrijven Infosys en Tata Consultancy. De uitbestedingsoperatie start maandag al en zou tegen februari voltooid moeten zijn.

Vakbonden reageren gechoqueerd

De vakbonden bij Bpost zijn niet te spreken over deze gang van zaken. De christelijke vakbond ACV noemt het schandalig dat een overheidsbedrijf banen uitbesteedt naar een lageloonland.

"We hebben het al moeilijk dat de post zomaar beslist om die zaken uit te besteden. En waarom India? Wat zijn de voorwaarden en hoe is dat geregeld? We vragen ons af wat er gaat gebeuren met de mensen die nu bij ICT werken", zegt vakbondsafgevaardigde Annick Boon.

De socialistische vakbond is evenmin tevreden, maar legt zich neer bij de voorwaarden voor verloning en kwaliteit die Bpost heeft beloofd.

Bpost heeft ook zelf zo'n 200 informatici in dienst, maar die krijgen nu externe taken. Een deel van hen moet nu de Indiërs opleiden. "Totaal respectloos", klinkt het bij de vakbonden.

Bpost deed nog niet zo lang geleden verschillende pogingen om het Nederlandse PostNL over te nemen. Het had daarvoor 2,55 miljard euro veil.

De Croo: "Digitalisering betekent niet jobs exporteren"

Intussen heeft minister van Telecom en Post Alexander De Croo laten weten dat hij het bedrijf over de zaak gaat interpelleren. Hij vraagt zich onder meer af waarom die taak niet in eigen land kan gebeuren.

"Ik zou hierover wel graag een woordje uitleg krijgen. Ik denk dat wij in ons land mensen beschikbaar hebben die dit soort werk kunnen doen. Tenzij er een probleem is, dat we we de nodige expertise hier niet hebben. We hebben IT-mensen die goed zijn. De digitalisering van de maatschappij heeft niet als bedoeling om jobs te exporteren. Ik denk dat het de bedoeling is om net jobs te creëren.

Meest gelezen