CEO noodlijdend ING België ruilt bank voor bouwsector

Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, verlaat eind februari de bank die in volle herstructurering is. Hij wordt topman bij het bouwbedrijf Besix. "Ik vertrek met een gerust hart, want ik weet dat ik ING in goede handen achterlaat."

Vandenberghe werkt al meer dan dertig jaar voor ING (en voorloper Bank Brussel Lambert). Hij is CEO sinds mei 2013 en blijft dat ook tot 28 februari. Zijn opvolger "zal binnen afzienbare tijd aangekondigd worden en is afhankelijk van goedkeuring door de toezichthouder", zo staat in een persbericht.

ING België zit in volle herstructurering. Er staan de komende jaren tot 3.500 banen op het spel, waarvan maximaal 1.700 naakte ontslagen. De directie wil ook ING en het filiaal Record Bank samenvoegen, waarbij 600 van de 1.250 agentschappen van het gezamenlijke net dreigen te verdwijnen. De bekendmaking van de plannen in oktober vorig jaar was "heel moeilijk", zei Vandenberghe toen. "Ik heb de voorbije nachten slecht geslapen."

Eerder deze week schortten de vakbonden nog de onderhandelingen over de herstructurering op.

ARCHIEF (oktober vorig jaar): toespraak Vandenberghe

Besix

Vandenberghe stapt op bij ING om topman te worden van bouwbedrijf Besix. Hij zal er aan het einde van het eerste kwartaal Johan Beerlandt opvolgen. Die laatste werkt al 42 jaar bij Besix, waarvan 12 jaar als CEO. In april vorig jaar liet hij weten dat hij een opvolger zocht. Beerlandt blijft bij het bouwbedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

De naam van Vandenberghe als nieuwe CEO van Besix komt niet helemaal uit de lucht gevallen. Hij was in 2004 bijvoorbeeld financieel raadgever in het kader van de management buy-out van het bedrijf.

Geen impact op gesprekken

De woordvoerster van ING benadrukt dat het vertrek niets te maken heeft met het verloop van de onderhandelingen over de herstructurering of het feit dat die door de vakbonden werden opgeschort.

Het vertrek zal geen zware impact hebben op de gesprekken, luidt het. "Er staat een volledig HR-departement achter hem. ING is een bedrijf met een sterk directiecomité. Het is geen eenmanszaak. De continuïteit is gegarandeerd." De directie hoopt dat alle partners snel weer rond de tafel zullen plaatsnemen. Vandenberghe zal volgens de woordvoerster tot de laatste minuut voor zijn vertrek op 28 februari "vol overgave" betrokken blijven.

De zoektocht naar een opvolger is lopende. "We willen liefst zo snel mogelijk een opvolger bekendmaken, maar moeten sowieso langs de Nationale Bank en de raad van bestuur passeren voor goedkeuring." De opvolger hoeft niet per se een Belg te zijn. "We zoeken de juiste persoon op de juiste plaats."

Het is niet duidelijk of Vandenberghe een opzegvergoeding zal opstrijken. "Het remuneratiecomité binnen de raad van bestuur van ING België moet daarover beslissen", klinkt het bij de bank. 

"Schokgolf"

De vakbonden zijn naar eigen zeggen vlak voor het persbericht op de hoogte gebracht van het vertrek. ACLVB-vakbondsman Maarten Dedeyne noemt het "een heel bijzondere wending die een schokgolf door de bank jaagt". "We wachten verdere informatie af. Dit is een heel gevoelig dossier."