Chinese staatsmedia dreigen met oorlog als Trump toegang blokkeert tot Zuid-Chinese Zee

De Verenigde Staten riskeren in een grootscheepse oorlog met China terecht te komen als ze proberen om de toegang tot de eilanden in de Zuid-Chinese Zee te blokkeren. Dat blokletteren Chinese staatsmedia vandaag in een reactie op uitspraken van de voorgestelde minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Die zei gisteren dat China geen toegang zou krijgen tot de betwiste eilanden in het gebied. Officieel klinkt de Chinese reactie eerder gematigd.

De uitspraken van Tillerson over het "illegaal in bezit nemen van betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee" door China zijn in China zelf zeer slecht aangekomen.

China controleert al vele tientallen jaren een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee maar stelde zich de voorbije jaren veel agressiever op in het gebied. Het heeft zich alle eilanden en atollen in de zee toegeëigend, zeer tot ongenoegen van de andere landen in de regio. Want ook onder meer Vietnam, de Filipijnen en Taiwan eisen de eilanden en de visrijke gebieden errond op.

In een verdere uiting van machtsvertoon heeft China intussen al voor 3.000 hectare aan kunstmatige eilandjes gecreëerd in het gebied, onder meer om er zijn militaire installatie uit te bouwen. China stuurde begin deze maand ook het vliegdekschip Liaoning met een vloot naar het gebied om er te oefenen met Shenyang J-15 gevechtsvliegtuigen.

Nieuwe houding VS

De Verenigde Staten beschouwen de Zuid-Chinese Zee als internationale wateren, maar hebben zich altijd eerder afzijdig gehouden in het conflict. Daar lijkt president Trump verandering in te zullen brengen.

Tillerson, een voormalig CEO van de oliegigant Exxon Mobil, vergeleek de Chinese uitbreidingspolitiek in de Zuid-Chinese Zee met de Russische inname van de Krim en zei dat hij de toegang tot de eilanden voor China zou blokkeren. Hoe hij dat precies zou doen, liet hij in het midden. Volgens militaire experts zou dit ook enkel kunnen mits een groots machtsvertoon.

Spierballengerol

China via haar media reageert alvast met een zelfde spierballengerol. "Als die uitspraken ook beleid worden na het aantreden van Donald Trump dan kunnen beide partijen zich maar beter klaarmaken voor een militaire clash", klinkt het vandaag in verschillende staatsmedia.

"Tillerson zou beter zijn nucleaire strategieën wat aanscherpen als hij van plan is om een kerngrootmacht van zijn eigen gebied te verdrijven", schrijft de communistische partijkrant The Global Times.

"China heeft voldoende doorzettingsvermogen en kracht om de opruierij van dat gespuis in de kiem te smoren. Tenzij Washington van plan is om een grootscheepse oorlog in de Zuid-Chinese Zee te starten, want alle andere pogingen om China de toegang tot de eilanden te ontzeggen zijn dwaas."

De officiële Chinese reactie op Tillersons uitspraken is alvast een stuk gematigder. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang zijn de Chinees-Amerikaanse betrekkingen altijd gebaseerd geweest op het vermijden van confrontatie, conflict en op het wederzijds belang.