Cruciale dag voor onderwijshervorming

De Vlaamse regering buigt zich vandaag over de hervorming van het secundair onderwijs.Dat wordt een moeilijke bevalling omdat N-VA niet helemaal op dezelfde lijn zit als CD&V en Open VLD.
Jasper Jacobs

In mei vorig jaar raakten de meerderheidspartijen het al eens over de grote lijnen van de hervorming. De eerste graad blijft zo goed als onveranderd, maar voor de tweede en derde graad verandert wel het een en ander.

Zo wordt het aantal studierichtingen met een kwart verminderd en wordt het aanbod in een matrix-structuur gegoten. De studierichtingen worden verdeeld over acht domeinen, zoals STEM, Economie en organisatie, Zorg en welzijn,... Op vraag van de onderwijskoepels komt daar mogelijk het domein Talen bij. Elke richting krijgt ook een duidelijke finaliteit: een doorstroming naar het hoger onderwijs, een voorbereiding op de arbeidsmarkt of een combinatie van beide. Als de hervorming vandaag goedgekeurd wordt, dan wil minister Crevits ze invoeren vanaf september 2018, al vinden sommigen dat te vroeg.

Moeilijke bevalling

Alhoewel de contouren van de hervorming dus al maanden klaar zijn, blijft de uiteindelijke beslissing een moeilijke bevalling. Zo heeft de N-VA het moeilijk met de nieuwe benaming van richtingen of hoe die precies moeten worden ingevuld.

De partij weerlegt die kritiek en zegt dat het nu het moment is om  duidelijk af te lijnen wat er in elke studierichting zit om niet achteraf nog halsoverkop te moeten bijsturen. En zomaar veranderen om te veranderen moet ook niet.

Maar de wil om te landen is er wel bij de partij van minister-president Geert Bourgeois. En dan kan Hilde Crevits morgen naar de Nieuwjaarsreceptie van haar partij met een onderwijsakkoord als trofee.