eID-lezers binnenkort verleden tijd, overheid werkt aan alternatieven

De eID-lezers zijn binnenkort verleden tijd. De overheid wil met alternatieven op de proppen komen die het burgers makkelijker moeten maken om zich online te identificeren, zo is bevestigd aan VRT Nieuws. Het zullen privé-partners zijn die de alternatieven mogen ontwikkelen.

Wanneer u zich vandaag wil aanmelden bij overheidswebsites om bijvoorbeeld uw belastingaangifte door te geven, moet u gebruikmaken van een eID-lezer.

"Voor heel wat mensen is het vandaag een hele opgave om "het bakje" van de eID aan de praat te krijgen", zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD). "We merken dat dat voor heel wat mensen een drempel is om digitaal met de overheid te communiceren. Het is belangrijk dat online-identificatie zo eenvoudig mogelijk is. Het moet even makkelijk zijn om je via je smartphone online aan te melden bij bijvoorbeeld Tax-on-Web of MyPension dan dat dat vandaag al is bij je bank. Alleen zo zullen nog meer mensen de online diensten van de overheid gebruiken."

Privépartners

De ministerraad keurt daarom vandaag een ontwerp goed dat nieuwe innovatieve identificatiemiddelen toelaat om in te loggen op overheidswebsites. Er wordt onder meer gekeken naar toepassingen via de smartphone. Het zal niet langer de overheid zelf zijn die dergelijke toepassingen ontwikkelt, maar wel privé-partners. "De knowhow voor dit soort van ontwikkelingen zit vandaag in de privésector. Laten we die knowhow dan ook gebruiken. Zo stimuleren we innovatie."

Die privépartners zullen wel strenge erkenningsregels moeten volgen, zo benadrukt de minister. Overheidsdiensten zullen voortaan, afhankelijk van de gevoeligheid van de communicatie, moeten bepalen welk veiligheidsniveau nodig is om toegang te krijgen tot haar online diensten.

Meest gelezen