Gevaar voor overstromingen aan kust is voorbij

Aan de kust is het gevaar voor overstromingen voorbij. Door de combinatie van springtij en de stormwind werd gevreesd voor hoogwater van zes meter, maar dat is niet gehaald. De speciale crisiscel in West-Vlaanderen blijft wel stand-by, want vannacht kan het waterpeil opnieuw stijgen. In Antwerpen blijven de waterkeringspoorten nog tot zaterdag dicht.
Foto Kurt

De waarschuwing "stormtij kust" wordt opgegeven. Dat heeft het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) gemeld na het springtij kort voor 14 uur. Ook voor het volgende springtij, zaterdagochtend, worden geen grote problemen meer verwacht.

Bij het voorbije springtij vanmiddag kwam het water tot 5 meter 30 en 5 meter 40. De voorbije dagen werd gevreesd dat het hoogwater wel 6 meter 30 zou halen, en vanochtend werd dat al bijgesteld tot 5 meter 60. Ook dat werd dus echter niet gehaald. Voor zaterdagochtend wordt nog een piek verwacht tot 5 meter 60. Door die verlaagde prognoses wordt het gevaarlijke stormtij kust opgeheven.

Nieuwpoort verwacht wel nog een waterpeil tot 6 meter 10, maar ook dat is lager dan de verwachtingen.

De voorzorgsmaatregelen blijven gehandhaafd, maar de speciale crisiscel die de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé in het leven had geroepen, is ondertussen ontbonden. Ze blijft wel nog stand-by tot na het springtij van vannacht.

"We hebben een goed verloop gekend met een waterpeil dat lager is uitgevallen dan eerst verwacht. We waren klaar voor 620 cm TAW (Tweede Algemene Waterpassing), maar dan zou het ook alle hens aan dek zijn geweest", zou zei Decaluwé. "De maatregelen waren zeker nodig. Het is een goede oefening gebleken, al moeten we nog waakzaam blijven voor komende nacht. We drillen er ook op. Na de Sinterklaasstorm hebben alle gemeenten werk gemaakt van een draaiboek. We werden ook op tijd gewaarschuwd waardoor we ons goed konden voorbereiden. De opbouw heeft twee dagen nodig, je kan niet wachten tot enkele uren voordien om in actie te schieten."

MDK zal vrijdagmiddag nog een evaluatie maken van de meest kritieke punten om het springtij van een uur vijftig vrijdagnacht zo goed mogelijk op te vangen, maar het acute gevaar is dus geweken.

Jens Franssen: "Hier is bijna niemand meer"

Het springtij werd rond 14 uur verwacht. Op verschillende plaatsen was het verboden om op het strand te komen. De brandweer had massaal muurtjes met zandzakjes gebouwd en onder meer in Oostende werden stormschotten op de dijk gezet om te verhinderen dat het zeewater eventueel over de dijk zou lopen. De zandzakjes blijven zeker tot zaterdag liggen, de schotten in Oostende blijven zelfs nog tot maandag.

Foto Kurt

Waterkeringspoorten Antwerpen langer dicht

De waterkeringspoorten aan de Antwerpse Scheldekaaien blijven nog tot zaterdagochtend dicht. Dat heeft de stad beslist op basis van de meest recente voorspellingen van de waterstanden.

Nog tot de nacht van vrijdag op zaterdag is er een kans dat het water van de Schelde tot over de blauwe boordsteen op de kaaien zal komen, klinkt het.

De waterkeringspoorten zijn in Antwerpen uit voorzorg al sinds woensdagavond gesloten. Wie zijn wagen niet tegen vrijdagochtend weggehaald had van de openluchtparkings via een van de aangeduide uitritten, zal wellicht moeten opdraaien voor de takelkosten.

Pas in de loop van zaterdagochtend zullen de parkings opnieuw vrijgegeven worden.
 

Loodsen opnieuw aan het werk

De loodsen, die de schepen naar de havens brengen, zijn een tijd niet uitgevaren. "Het is niet meer veilig om ze op een veilige manier aan boord van de schepen te brengen", zei Réjane Gyssens van de kustwacht.

Bij gebrek aan loodsen konden grote schepen de havens van Antwerpen en Gent een tijd niet bereiken. Voor kleinere schepen trachtten de loodsen hen vanaf de wal in de havens te krijgen. 

Nu de storm minder ernstig uitvalt dan gevreesd werd, zullen de loodsen weer aan de slag gaan, en zal de situatie snel opnieuw normaal worden.

Kurt Desplenter

Heel wat schade aan de kust

Het noodweer heeft afgelopen nacht al heel wat schade veroorzaakt aan de kust. In Blankenberge viel op de zeedijk door de hevige rukwinden een stelling van tien verdiepingen hoog naar beneden. Verder op de dijk heeft een voorgevel van een restaurant het begeven onder de stevige wind. Bij beide incidenten zijn geen gewonden gevallen. In de jachthaven van Blankenberge is het waterpeil aanzienlijk gestegen.

In Nieuwpoort moest de brandweer verschillende keren uitrukken voor takken die op de weg waaiden. In de haven sloeg ook een zeiljacht los die moest worden gered door een reddingsboot. De korpsen van Brugge en Blankenberge kregen heel de nacht door oproepen van stormschade en wateroverlast. In Oostende is een grote partytent van 8 meter op 5 op verschillende wagens gewaaid. Er raakte niemand gewond.