Gitarist die aan dood ontsnapte op "the day the music died" is gestorven

In de VS is gitarist Tommy Allsup overleden. In 1959 ontsnapte hij ternauwernood aan de dood toen hij zijn plaats afstond op het vliegtuig waarmee Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson even later crashten. Allsup was 85.
vide

Allsup is woensdag overleden in een ziekenhuis in Springfield in de Amerikaanse staat Missouri aan de gevolgen van complicaties na een hernia-operatie, zo meldt zijn zoon Austin.

Hij was een vermaarde rockabillygitarist die samenwerkte met grote namen als Merle Haggard, Roy Orbison en Willie Nelson. Hij won ook verschillende Grammy's. Toch is hij vooral bekend van een tragische gebeurtenis op 3 februari 1959, beter bekend als "the day the music died".

Zo omschreef zanger Don McLean in zijn lied "American pie" het tragische vliegtuigongeluk dat die ochtend in de vroege uren nabij Mason City in de Amerikaanse staat Iowa plaatsvond. Bij die crash verloren de muzikanten Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson het leven.

Kop of munt

Eigenlijk had Allsup op de stoel van Valens moeten zitten. Oorspronkelijk had Holly het toestel gecharterd om alle muzikanten naar Moorhead in Minnesota over te vliegen, de volgende halte op hun gezamenlijke tournee. Het bewuste toestel bood plaats aan slechts 3 passagiers. Holly, Allsup en nog een andere muzikant Waylon Jennings zouden die plaatsen innemen. Valens en Richardson zouden met de tourbus reizen.

Richardson was echter zwaar ziek geworden waardoor Jennings besloot zijn stoel aan hem af te staan. Ook Valens wou graag vliegen in plaats van de bus nemen, en bedelde bij Allsup om zijn plek op het toestel. De twee besloten een munt op te gooien om het pleit te beslechten. Valens won.

Hoewel Allsup zo op een haar na aan de dood ontsnapte, stond hij oorspronkelijk toch op de lijst met overleden passagiers. Hij had Holly zijn portefeuille en identiteitskaart meegegeven met de vraag voor hem wat post op te pikken in Minnesota.

"Monumentaal moment in de muziekgeschiedenis"

Volgens zijn zoon Austin heeft Allsup zijn verlies bij de kop of munt altijd als "een zegen" beschouwd en bleef hij nederig bij het feit dat hij betrokken was bij "zo'n monumentaal moment in de muziekgeschiedenis".

De zus van Valens heeft Austin intussen opgebeld om hem haar medeleven te betuigen bij de dood van zijn vader. "Ik heb haar teruggestuurd dat mijn vader en Ritchie nu eindelijk de tournee kunnen afwerken die ze 58 jaar geleden zijn gestart", zegt hij.

In interviews blikte Allsup geregeld op de crash van 1959 terug. Hij zei steevast dat hij nog elke dag aan de tragedie dacht en dat hij god elke dag opnieuw dankte.