Groen en SP.A Antwerpen: "Pure speculatie over kartelgesprekken"

Groen en SP.A ontkennen dat ze kartelgesprekken voeren voor de verkiezingen in Antwerpen in 2018. Zowel Wouter Van Besien (Groen) als Tom Meeuws (SP.A) zegt in "Terzake" dat ze zich vanochtend bij hun koffie verslikt hebben bij het lezen van het hoofdartikel van De Standaard. De krant schrijft dat vier politici (Wouter Van Besien, Meyrem Almaci van Groen en Tom Meeuws, Yasmine Kerbache van SP.A) gesprekken hebben over een kwartet voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. PVDA foetert intussen dat de partij buiten spel wordt gezet, maar ook dat ontkennen Groen en SP.A.

Een kartel van de Antwerpse oppositiepartijen Groen en SP.A lijkt een match made in heaven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Een kartel verhoogt volgens politieke analisten de kans om de meerderheid van huidig burgemeester Bart De Wever te breken.

SP.A en Groen zijn in het verleden al met succes naar de kiezer gestapt in onder meer Gent, maar dat er vandaag al gesprekken zouden zijn voor een kartel in Antwerpen, is volgens de Antwerpse voorzitters van beide partijen onzin.

"Er is niets van waar. De reden daarvoor is heel bewust. Het is nog anderhalf jaar tot de lokale verkiezingen. Wij als Groen zijn met Antwerpen en de Antwerpenaar bezig en niet met onszelf. We sluiten niets uit, maar op dit moment zijn er nog geen gesprekken", zegt Wouter Van Besien in "Terzake".

"In een kleine stad kom je elkaar tegen"

Tom Meeuws, de voorzitter van SP.A Antwerpen, treedt Van Besien bij in "Terzake". "Dat er nu al sprake is van een rood-groen kwartet is pure speculatie. Er loopt vandaag heel veel fout in Antwerpen en heel veel mensen willen het anders", aldus Meeuws.

Meeuws zegt duidelijk dat er op dit ogenblik nog niet over een kartel wordt gepraat. "Ik kan mij best inbeelden dat Van Besien van veel mensen dezelfde signalen opvangt. En in zoverre delen we over een aantal dingen dezelfde mening."

Groen en SP.A willen zowel het mobliliteitsbeleid (geen Oosterweelverbinding, maar ring rond de stad) als "de uitverkoop van sociale organisaties" radicaal omgooien. "Er dringen zich duidelijke keuzes op aan de Antwerpenaar in 2018", aldus Wouter Van Besien.

In de marge van de berichten over kartelbesprekingen dook ook op dat PVDA zich buitenspel gezet voelt door de andere linkse partijen. Ook dat ontkennen Van Besien en Meeuws formeel.