Nooit veranderden meer gezinnen en kmo's van energieleverancier

Een recordaantal gezinnen en kmo's is in 2016 van energieleverancier veranderd. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. De zogenoemde Turteltaks heeft een grote rol gespeeld in hun zoektocht naar een goedkopere factuur.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Bijna één gezin op vijf (19,06 procent) en één kmo op vier (24,46 procent) wisselde in 2016 van elektriciteitsleverancier. De switchgraad voor aardgas ligt nog hoger: 21,72 procent van de gezinnen en 28,11 procent van de kleine bedrijven wisselden van aardgasleverancier.

De reden voor de recordcijfers ligt voor een groot stuk bij de gestegen stroomfactuur. "De continue aandacht, vaak negatief gemotiveerd door prijsstijgingen, heeft geholpen", zegt VREG-directeur Dirk Van Evercooren.

Onder meer de bijzondere Vlaamse energiebijdrage (de zogenoemde Turteltaks), hogere distributietarieven, de btw-verhoging en het afschaffen van gratis elektriciteit duwden de gemiddelde stroomfactuur de voorbije twee jaar fors omhoog.