Noorse prinses Mette-Marit wil meer privacy voor gekwelde Marius

Het Noorse koningshuis heeft in een vrij uitzonderlijk bericht aan de pers gevraagd om Marius Borg Høiby, de oudste zoon van prinses Mette-Marit, privacy te gunnen. Het was Mette-Marit zelf die een brief schreef en op de website van het Noorse hof liet plaatsen. Marius is haar zoon uit een relatie vóór ze kroonprins Haakon leerde kennen. Marius (vandaag juist 20 jaar geworden) dook van kindsbeen af al op de voorpagina's.
danapress

Prinses Mette-Marit laat weten dat het voor Marius nooit gemakkelijk is geweest. Sinds haar huwelijk met kroonprins Haakon in 2001 kwam de jongen in de schijnwerpers te staan. Marius vat binnenkort studies aan in Californië en Mette-Marit acht het moment geschikt om meer privacy voor hem te vragen. In de Scandinavische pers is Marius van nabij gevolgd geweest en hij belandde met zijn "jeugdzonden" in de kranten.

Mette-Marit had voor Haakon een relatie met Morten Borg. Samen kregen ze in 1997 zoon Marius. Na de breuk kwamen ze overeen om hem samen op te voeden, wat tot hiertoe altijd gelukt is. Haakon en de rest van de Noorse koninklijke familie hebben nooit een probleem gemaakt van Marius. De jongen draait mee aan het hof, zo is hij vaak aanwezig op officiële aangelegenheden. Van in het begin was wél duidelijk dat hij geen aanspraak kon maken op een titel, laat staan dat hij in aanmerking zou komen voor de troon. De troonopvolger na Haakon is Ingrid Alexandra, het eerste kind van Haakon met Mette-Marit samen.

De prinses laat in de mededeling ook weten dat Marius zich voortaan terugtrekt uit officiële plichtplegingen maar belangrijke familiale aangelegenheden blijft bijwonen.

AP2001

Marius kind van zijn tijd en dus actief op Instagram

Marius kan een beetje vergeleken worden met de Britse prins Harry die lange tijd door het leven ging als rebel. Zo lokte Marius kritiek uit toen hij op sociale media actief werd. Hij zette op Instagram vakantiefoto's. "Gevaarlijk omdat zo de locatie van de Noorse royals kan achterhaald worden", meenden critici.

Marius was toen 15 jaar en Mette-Marit benadrukte in een brief naar de krant die het verhaal naar buiten bracht, dat ze helemaal géén probleem zag. "Onze koninklijke opdrachten worden meestal 14 dagen op voorhand openbaar gemaakt. We nemen elke dag, elk jaar, heel ons leven risico's", schreef de verontwaardigde prinses.

Ook het liefdesleven van de jongen wordt constant in de gaten gehouden. De blonde Marius is erg populair bij jonge meisjes. Hij is een begenadigd surfer en staat bekend als surfdude. Hij heeft sinds kort echter een vriendin, Linn Helena Nilsen. Beelden van het koppeltje worden met graagte gepubliceerd.

De Noorse pers liet al heel wat inkt vloeien over het feit dat Marius het moeilijk heeft met de restricties die het protocol zijn privéleven oplegt. Ze vermoeden dat hij daarom net naar de VS trekt om zich ten volle als prille twintiger te kunnen uitleven. Marius is evenwel niet de eerste royal die naar het buitenland trekt om te studeren. Plusvader Haakon deed het hem al voor: de kroonprins studeerde in Berkeley voor zijn bachelor politieke wetenschappen.