Ook Amerikaanse Congres neemt belangrijke stap in ontmanteling Obamacare

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een belangrijke stap gezet om Obamacare, de ziekteverzekering die de president ingevoerd heeft, af te schaffen. Met 277 tegen 198 stemmen werd een technische budgetmaatregel aangenomen. De stemming is een nieuwe klap voor de erfenis die Obama nalaat.

De begrotingsmaatregel moet een nieuwe wet vergemakkelijken en iedere vertragingstechniek van de Democraten onmogelijk maken. 

Voorzitter van het Huis, Paul Ryan reageerde in een verklaring meteen na de stemming: "Door het nemen van deze eerste stap om Obamacare ongedaan te maken, zijn we een stap dichter gekomen om de Amerikanen te verlichten van alle problemen die deze wet veroorzaakt heeft."

"Deze resolutie geeft ons de tools die we nodig hebben om stap voor stap deze problemen op te lossen en de Amerikanen opnieuw controle te geven over hun eigen gezondheidszorg."

Vervanging?

Toch blijven stemmen uit beide partijen ongerust over het gebrek aan een vervanging voor Obamacare. De politieke krachtmeting tussen beide partijen zorgt voor grote onduidelijkheid over wat er na 20 januari zal gebeuren met de medische dekking van meer dan 20 miljoen Amerikanen. Trump ziet alvast geen probleem. Hij beloofde op zijn persconferentie snel werk te maken van een nieuwe wet.

Gisterenavond stemde ook de Senaat al over deze resolutie, daar werd het een nipte meerderheid voor de Republikeinen (51 tegen 48). De Republikeinen krijgen nu tot 27 januari de tijd om wetsvoorstellen in te dienen om de zorgwet te ontmantelen.

Meest gelezen