Oostende nodigt toeristen uit om wél naar de kust te komen

Het stadsbestuur van Oostende roept op om dit weekend wél naar de kuststad af te zakken nu blijkt dat het voorspelde noodweer uitblijft. Eerder had provinciegouverneur Carl Decaluwé opgeroepen om niet naar de kust te komen. "Er is geen enkele reden om niet naar Oostende te komen", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) "not amused".

Er wordt al enkele dagen gewaarschuwd voor het noodweer aan de kust. De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft gisteren en vandaag meermaals gezegd dat toeristen het best niet naar de kust afzakken. "Wie er niet moet zijn of er niet woont, moet niet komen", klonk het vanmorgen nog kordaat. "Mensen die willen komen kijken zijn niet welkom."

Nu blijkt dat het weer al bij al zal meevallen is de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) alvast "not amused". "Er is geen enkele reden om niet af te zakken naar Oostende", zegt hij aan VRT Nieuws. "Er was voor deze middag 6,1 meter voorspeld, maar het ziet er naar uit dat het water slechts 5,6 meter hoog zal staan. Een verschil van 70 centimeter vind ik immens", zegt de burgemeester. "We hebben de laatste dagen vijf verschillende scenario's gekregen. De voorspellingen mogen gerust wat accurater."

De situatie zoals ze nu voorligt, komt volgens de burgervader een 10-tal keer per jaar voor. Veel voorbereidingen en werk voor niets, klinkt het. "Het staketsel en de havengleuven afsluiten alleen was eigenlijk voldoende geweest." Het gemeentelijk rampenplan wordt dan ook afgeblazen. Al blijven de maatregelen die genomen zijn, zoals het optrekken van schotten op de zeedijk, wel staan.

Foto Kurt