Sneeuw en stormweer teisteren Europa

Het winterweer heeft in grote delen van Europa lelijk huis gehouden. In Duitsland heeft sneeuw het verkeer in de war gestuurd, in Frankrijk is een vrouw omgekomen toen een boom in een storm op haar terecht kwam en in Engeland worden verschillende kustplaatsen geëvacueerd. Zelfs in het zuiden van Italië is er sneeuw gevallen.
Sneeuw veroorzaakt een file nabij Simmern, in Rijnland-Palts.

Een hevige sneeuwstorm heeft vandaag chaos veroorzaakt in Duitsland. Doorheen Duitsland zijn zowel snelwegen als spoorwegen geblokkeerd, zijn bomen omgevallen en zijn inwoners ingesneeuwd in hun huizen. De weerdiensten verwachten dat de storm tot 30 centimeter sneeuw zal leiden.

De belangrijkste luchthaven van Duitsland, Frankfurt, moest 125 van de 1.100 geplande vluchten annuleren. De wind bereikte immers snelheden tot 140 kilometer per uur.

Ook is de Duitse wijnindustrie bezorgd over de impact van de storm op de wijnranken. In sommige gebieden waar druiven worden geteeld, bereikt de wind zelfs snelheden tot 148 kilometer per uur.
De autoriteiten waarschuwen ook voor lawines in de berggebieden.

In Wiesbaden heeft de storm een boom op een auto doen belanden.

Een man ruimt sneeuw met een tot sneeuwploeg omgebouwde VW-kever in Usseln, in het westen van Duitsland.

Dode in Frankrijk

In het Franse departement Alpes-Maritimes is een moeder om het leven gekomen toen een boom op haar viel tijdens een storm. Dat gebeurde toen ze zich klaarmaakte om haar kiInderen naar school te brengen. Ze overleed voor de ogen van haar kinderen.

Ook elders in het land werden bomen ontworteld en richtte de storm schade aan.

Op het hoogtepunt van de "extreem hevige winterstorm" volgens Météo France zaten meer dan 330.000 huishoudens zonder elektriciteit, aldus netbeheerder Enedis. Dat was vooral het geval in Normandië met 76.000 klanten en Picardië met 61.000.

AFP or licensors

De storm heeft een rozet zwaar beschadigd in de gothische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais in Soissons, in het departement Aisne.

Ontruimingen aan Britse Noordzeekust

In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor overstromingen aan de oostkust. Verschillende plaatsen aan de Noordzee worden ontruimd, waaronder Jaywick met ongeveer 4.500 inwoners.

Daarnaast heeft de weerkundige dienst ook gewaarschuwd voor hevige wind, sneeuw en ijzelvorming in Engelaned, Schotland, Wales en Noord-Ierland. In sommige delen van het land ligt nu al een flinke laag sneeuw.


 

AFP or licensors

De politie in het kuststadje Jaywick vraagt de inwoners om hun huizen te verlaten in afwachting van het springtij van vannacht en de hevige wind.

AFP or licensors

De golven beuken op de kust in Walton on Maze, in het zuidoosten van Engeland.

AFP or licensors

Sneeuw bedekt de velden bij Diggle, in het noorden van Engeland.

Calabrië

En ook in het uiterste zuiden van Italië heeft het gesneeuwd. In Calabrië, de punt van de Italiaanse Laars tegenover het eiland Sicilië, ligt er een flinke laag sneeuw in de bergen.

AFP or licensors

Mandarijntjes in Calabrië onder een laag sneeuw.

AFP or licensors

Het stadje Corigliano Calabro in het zuiden van Italië onder de sneeuw.