Trump belooft binnen drie maanden rapport over hacking

De verkozen president van de VS Donald Trump heeft in een reeks berichten op Twitter beloofd om binnen de drie maanden een rapport naar buiten te brengen over de aantijgingen als zou Rusland de presidentscampagne in de VS gehackt hebben en bezwarende informatie over hem bezitten. Niets dan leugens, aldus Trump.

Trump zelf is ervan overtuigd dat een onderzoek geen spatje bewijs zal opleveren. Hij heeft het over "verzonnen feiten door gluiperige politieke agenten".

De Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken Rusland ervan dat het het verloop van de verkiezingscampagne heeft beïnvloed door in te breken in de communicatie van de beide campagneteams. Trump zelf gelooft dat hij volledig op eigen merite verkozen raakte.

De Amerikaanse nieuwszender CNN en de site BuzzFeed publiceerden eergisteren een document waarin de spionagepraktijken en bevindingen van de Russische geheime dienst FSB uit de doeken worden gedaan

De authenticiteit van het rapport is niet bewezen, maar het document bevat compromitterende passages over Trump, onder meer over zijn seksuele uitspattingen in Moskou. Nog volgens het rapport zou de entourage van Trump nauw hebben samengewerkt met de Russen om de e-mailaccounts van de Democratische partij te hacken.

"Fake news"

Volgens Trump is het document vals. "Nu blijkt dat de valse aantijgingen tegen mij opgesteld zijn door mijn politieke tegenstanders en een mislukte spion die bang is vervolging...", tweet de binnenkort 45e president van de VS vanmorgen.

"Volledig verzonnen door gluiperige politieke agenten, zowel van de Democraten als de Republikeinen - FAKE NIEUWS ! Volgens Rusland is er niets. Waarschijnlijk is dit verspreid door "inlichtingendiensten" die weten dat er geen bewijs is en dat er ook nooit bewijs zal zijn. Mijn mensen zullen binnen de 90 dagen een volledig rapport over de hacking klaarhebben."

Het document in kwestie zou al een tijd geleden door de Amerikaanse inlichtingendiensten voorgelegd zijn aan president Obama en zijn opvolger Trump. Het circuleerde dus al een tijd in Washington maar BuzzFeed en CNN pakten er pas deze week mee uit.