Waarover gaat het conflict om de Zuid-Chinese Zee?

De spanning tussen de Verenigde Staten en China rond de Zuid-Chinese Zee loopt fel op. Recente Amerikaanse uitspraken dreigen van een regionaal conflict een internationale militaire krachtmeting te maken.

Waar ligt de Zuid-Chinese Zee?

Zoals de naam het zegt ligt de Zuid-Chinese Zee ten zuiden van China, maar ze grenst ook aan andere landen in de regio. Het gaat om Vietnam, Maleisië, Brunei, de Filipijnen en Taiwan. De zee is een strategisch belangrijk gebied waar verschillende handelsroutes doorheen lopen en dat bovendien ook rijk is aan grondstoffen. De eilandjes in de zee worden dan ook geclaimd door de omliggende landen.

Wat is het probleem?

De aanspraken van de omliggende landen botsten met elkaar. China is daarbij de grootste slokop. Op basis van historische gronden, beschouwt het zowat de hele zee als Chinees gebied. Om die aanspraken kracht bij te zetten jaagt het vissers en militaire schepen van concurrerende staten weg van de eilandengroepen waar het aanspraak op maakt, vergroot het atollen en riffen en bouwt er vliegvelden en militaire installaties.

Wat zeggen de andere landen?

De Chinese eisen worden betwist door de andere landen in de regio. Ze worden daarin gesteund voor een uitspraak van het Internationale Arbitragehof in Den Haag. Na een klacht van de Filipijnen oordeelde het Hof dat China geen aanspraak kan maken op een groter deel van de zee dan wat door internationaal zeerecht bepaald wordt. Dat betekent dat een land maar een exclusieve economische zone mag claimen die niet meer dan 370 kilometer uitstrekt van zijn kust.

De zaak kwam ook ter sprake op de G7 top van vorig jaar. De zeven belangrijkste industrielanden maanden China daarbij aan zich te houden aan de uitspraak van het Arbitragehof. Maar die waarschuwing valt in dovemansoren in Peking. De Chinezen zeggen dat  de uitspraak niet meer is dan een waardeloos stukje papier en dat het Hof terzake niet bevoegd is.

Wat is de rol van de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten zien de toenemende Chinese invloed in de Zuid-Chinese Zee met lede ogen aan en willen ten allen prijze een vrije doorvaart door de volgens hen internationale wateren garanderen.

Na de verkiezing van Donald Trump is de spanning tussen beide landen nog meer opgelopen. Zo heeft Trump al met de Taiwanese president gesproken en denkt hij eraan de "één-China" politiek op de helling te zetten. Volgens Peking is Taiwan een Chinese provincie, een punt waar het zeer gevoelig voor is.

De toekomstige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft nog wat olie op het vuur gegoten door ermee te dreigen de toegang tot "illegaal door China ingenomen betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee" te blokkeren. Peking reageerde daarop door te stellen dat het zo een actie als een oorlogsdaad zou beschouwen.

Meest gelezen