"Nog naweeën van de storm, maar geen risico op wateroverlast meer"

Het springtij heeft aan de kust geen problemen opgeleverd. Dat meldt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. "We zien wel nog de naweeën van de storm, maar er is absoluut geen risico meer op wateroverlast." Ook in de Antwerpse haven is de hinder door de storm op zee en het hoogwater nagenoeg volledig achter de rug. In de rest van het land zijn ondanks de sneeuw de wegen vrij goed berijdbaar. Al kan het plaatselijk nog gevaarlijk glad zijn.
Foto Kurt

Aan de kust heeft het springtij van vannacht geen problemen veroorzaakt. Het was wel kantje boord in Nieuwpoort (foto onder). Het water stond er slechts 25 cm lager dan de kaaien, maar uiteindelijk overstroomde het er niet. De tienduizenden zandzakjes en de geplaatste stormmuren blijven wel nog het hele weekend staan.

"We zullen geen gevaarlijk springtij mee hebben", zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. "We zien wel nog de naweeën van de storm, maar er is absoluut geen risico meer op wateroverlast. De impact van de storm op de stranden heeft er wel voor gezorgd voor dat er "kliffen" zijn op het strand met hoogteverschillen van 2 tot 3 meter."

De loodsdiensten in de Antwerpse haven zijn intussen opnieuw opgestart. Sinds gisteren konden schepen immers de haven niet meer binnen of buiten. "Er zijn twee platformen op zee waarvan er een opnieuw volledig operationeel is en het andere grotendeels, afhankelijk van het type vaartuig", legt Annick Dirckx van het Antwerpse havenbedrijf uit. Gisteren was de haven voor de grootste types schepen onbereikbaar, omdat de extreme windrkachten op zee het loodswerk te gevaarlijk maakten.

Foto Kurt

Wateroverlast in Wichelen

In Wichelen, Oost-Vlaanderen, zijn vanmorgen een aantal huizen ondergelopen omdat een aantal beken buiten hun oevers getreden zijn. "Er staat 60 cm water op de Provinciebaan", zegt Eddy Troch van de brandweer. "In een appartementsgebouw en enkele huizen is het water binnengekomen. We hebben zandzakjes geplaatst." De overlast is het gevolg van de hoge waterstand van de Schelde, waardoor de beken die erin uitkomen overlopen. Voorlopig is de situatie er onder controle.

"Toestand wegennet is vrij normaal"

De toestand van het wegennet is vrij normaal. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Ondanks het winterweer zijn de wegen dus vrij goed berijdbaar. Toch kan het hier en daar gevaarlijk glad zijn. "Er is deze nacht nog sneeuw gevallen, maar die is vooral weggesmolten doordat de temperatuur van de wegen vooral positief zijn", zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer.

Daniels raadt weggebruikers aan om vanmorgen toch nog voorzichtig te zijn. "Het kan plaatselijk erg glad zijn." In Brussel is er wel hinder op enkele buslijnen van de MIVB door de sneeuw.

Het meest recente weerbericht

Het wordt vandaag wisselvallig weer met winterse buien bij maxima tot 4 graden. In de Ardennen gaat het sowieso sneeuwen, komende nacht is dat ook in Vlaanderen opnieuw het geval.