Afrikaanse Unie beschouwt Jammeh niet meer als Gambiaanse president

De Afrikaanse Unie (AU) kondigde aan Yahya Jammeh na 19 januari niet meer te zullen erkennen als de president van Gambia. Dat is de dag waarop de nieuwe president Adama Barrow aan zijn ambtstermijn moet beginnen.
Yahya Jammeh

De AU waarschuwde Jammeh voor "ernstige gevolgen", als hij een crisis veroorzaakt die tot politieke chaos en geweld leidt. Jammeh bestuurt Gambia sinds 1994 met de ijzeren vuist, en wil zijn verkiezingsnederlaag van 1 december niet erkennen.

Vrijdag kwamen de presidenten van Nigeria en Liberia aan in Gambia om Hammeh te overtuigen af te treden. Verwacht wordt dat de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari de 51-jarige Jammeh politiek asiel zal aanbieden.

Waarnemers vrezen dat er geweld zal uitbreken als de machtsoverdracht wordt uitgesteld.