Extreemrechts in Oostenrijk wil "fascistische islam" verbieden

In Oostenrijk heeft de extreemrechtse partij FPÖ een verbod geëist op de "fascistische islam" en op het gebruik van symbolen die naar de islam verwijzen. Volgens die partij dreigt de islam anders de Europese beschaving te vernietigen.
Demotix

De oproep werd door FPÖ-voorzitter Heinz Christian Strache gelanceerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Salzburg.

"Laat ons een einde maken aan deze politiek van islamisering... anders zullen wij, Oostenrijkers en Europeanen, aan een abrupt einde komen", zei Strache in zijn kritiek op het beleid van de huidige coalitieregering van sociaaldemocraten en conservatieven. "Wij hebben behoefte aan een nul- of minus-immigratie", zei Strache nog.

Hij wil daarom een wet laten goedkeuren die "extreme elementen van de islam" verbiedt evenals symbolen die naar die godsdienst verwijzen. Hij verwijst naar een wet van vlak na de Tweede Wereldoorlog waarbij de nazipartij en symbolen die naar het nazisme verwijzen, verboden werden in Oostenrijk.

Is Oostenrijk de vluchtelingen beu?

Strache speelt duidelijk in op het ongenoegen van veel Oostenrijkers over de komst van grote aantallen vluchtelingen. Sinds de zomer van 2015 hebben ongeveer 130.000 mensen asiel aangevraagd in Oostenrijk. Het gaat meestal om mensen uit Afghanistan, Syrië en Irak.

De conservatieve regeringspartij ÖVP wil overigens het aantal asielaanvragen dit jaar beperken tot 17.000. In Oostenrijk wonen 8,7 miljoen mensen en ongeveer 600.000 daarvan zouden moslims zijn, al wonen veel van die mensen al van lang voor de asielcrisis in het land.

De FPÖ is één van de grote partijen in Oostenrijk. Haar kandidaat Norbert Hofer haalde het vorige maand onlangs net niet in de presidentsverkiezingen. Hofer haalde toen 47% van de stemmen.