Koudegolf leidt mogelijk tot aanspreken stroomreserves

Stroomnetbeheerder Elia moet door de koudegolf volgende week mogelijk de strategische stroomreserves aanspreken. Die is tot nog toe nog nooit geactiveerd. Elia verwacht grote pieken in het verbruik in ons land en in Frankrijk. Dat laatste is niet onbelangrijk, want wij voeren veel Franse stroom in.
HOUIN / BSIP

Het wordt bar koud volgende week met temperaturen die ook overdag niet boven het vriespunt zullen komen. Stroomnetbeheerder Elia verwacht grote pieken in het elektriciteitsverbruik waardoor mogelijk voor het eerst de strategische reserve moet worden aangesneden om de stroombevoorrading te verzekeren. Concreet gaat het over 750 megawatt in de gascentrales van Vilvoorde en Seraing.

Opvallend is dat we niet alleen afhankelijk zijn van het weer in ons land, maar ook in Frankrijk waar een groot deel van onze stroom vandaan komt. Onze zuiderburen verwarmen echter op grote schaal op elektriciteit en zullen zelf hun stroom nodig hebben. Voor de duidelijkheid: het inschakelen van de strategische reserve houdt niet in dat het afschakelplan in werking treedt. Dus normaal gesproken gaat komende week nergens het licht uit.