Maggie De Block mikpunt van haatberichten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept op om te stoppen met haatberichten aan haar adres. Dat schrijven La Dernière heure en Het Laatste Nieuws. Die zouden er gekomen zijn na een actie van de PVDA waarbij het tijdens de kerstdagen mogelijk was een wens te sturen naar het kabinet van de minister.

De Block plaatste op haar Facebookpagina een oproep om de berichten te stoppen: "We vragen jullie geen haatberichten meer te posten. Niet op deze pagina en nergens anders. Tegen niemand ... ". Volgens de minister zetten "schofferende en beledigende posts of berichten die aanzetten tot schadelijke acties, ook aan tot haat".

De haatberichten komen er na enkele recente besluiten van De Block, zoals het verminderen van de vergoeding van bepaalde antibiotica of het inkrimpen van de terugbetaling van kinesitherapiesessies.

"Begin dit jaar liepen er zowel op onze Facebookpagina als via mail dergelijke zaken binnen", zegt De Blocks persattaché Audrey Dorigo aan La Dernière Heure. "De berichten bleken verstuurd vanaf de websites van PTB en haar Vlaamse tegenhanger PVDA", klinkt het. "Zowat 10 procent van de Nederlandstalige en 35 procent van de Franstalige berichten zijn extreem negatief."

PVDA distantieert zich van scheldproza en wil "inhoudelijk debat"

De PVDA distantieert zich van de haatberichten die minister De Block heeft ontvangen. "Wij krijgen enorm veel aangrijpende getuigenissen van mensen voor wie geneesmiddelen echt onbetaalbaar zijn geworden", zegt Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk. "Blijkbaar heeft een beperkt aantal mensen deze campagne aangegrepen om scheldpartijen en haatberichten op te sturen naar de minister."

In totaal gaat het om 41 berichten op 3.000, zegt Van Duppen. "Dat is 1,3 procent en dus 1,3 procent te veel. Haatmail en scheldpartijen kunnen écht niet".

Dat de bevolking kwaad is op De Block moet volgens de PVDA ook blijken uit de talrijke reacties op haar eigen oproep tegen haatberichten. Ook daar leest de partij "schrijnende persoonlijke verhalen", maar ook "jammer genoeg een aantal scheld- en haatreacties". "Met schelden kom je echt nergens, maar de frustratie van de mensen is wel begrijpbaar", meent Van Duppen.

Hij roept op tot een inhoudelijk debat, want "daarvoor hebben we elementen genoeg". "Het domste wat de minister nu zou kunnen doen is de 98,7 procent van de getuigenissen van mensen die het moeilijk hebben allemaal in dezelfde zak te steken als die 1,3 procent scheldproza."