Nabestaanden MH17 willen nieuwe zoekactie naar lichaamsresten

De nabestaanden van de slachtoffers van de MH17 willen dat het rampgebied in Oekraïne opnieuw wordt onderzocht op achtergebleven menselijke resten. Onlangs is een journalist op een stuk menselijk bot gestoten op de rampplek in Oekraïne. "Het is een bevestiging dat er nog steeds stoffelijke resten liggen", zegt Evert van Zijtveld, de woordvoerder van de slachtoffersvereniging aan de NOS.

Op 17 juli 2014 is het passagierstoestel MH17 dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur neergestort in een veld in Oekraïne. Het toestel is neergehaald door een Russische Buk-raket. Pro-Russische rebellen gesteund door Moskou zijn in het gebied aan het strijden tegen Oekraïense regeringstroepen. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig zijn bij de crash om het leven gekomen.

Onlangs heeft een journalist een stuk menselijk bot gevonden op de rampplek. Hij is op terugreis naar Nederland op de luchthaven van Schiphol tegengehouden met de menselijke resten in zijn bagage en die zijn dan door de overheid in beslag genomen. De nabestaanden van de slachtoffers zijn verbolgen over het nieuws dat er nog menselijke resten te vinden zijn op de rampplek en eisen een nieuwe onderzoek.

Het openbaar ministerie in Nederland had eerder al gewaarschuwd dat het mogelijk was dat er in de loop van de tijd nog meer resten zouden worden gevonden, maar volgens de slachtoffers is het stukje bot gevonden op een plaats waar die resten niet werden verwachten. "We willen vooral voorkomen dat de wonde weer wordt opgetrokken als er weer resten worden gevonden", zegt Evert van Zijtveld, de woordvoerder van de slachtoffers aan de NOS.

Meest gelezen