Niet voor Trump, maar voor Amerika zou ze zingen, maar Jennifer Holliday zingt uiteindelijk niét

Hij heeft veel vaker "nee" dan "ja" te horen gekregen, maar intussen wordt de lijst met artiesten die zullen optreden tijdens de eedaflegging van Donald Trump toch een tikkeltje langer. Op de lijst stond tot vandaag ook de naam van musicalster Jennifer Holiday, die met gemengde gevoelens had toegezegd. Maar ze kreeg zoveel verontwaardigde reacties, dat ze nu toch is teruggekrabbeld. "Ik wou dat mijn stem een verenigende kracht zou hebben, maar besefte niet dat mijn optreden zou worden geïnterpreteerd als steun aan Trump."
2012 Invision

Jennifer Holliday, een Broadway-grootheid, werd vooral bekend voor haar rol van Effie in de musical "Dreamgirls", die later werd verfilmd (in de film speelde Jennifer Hudson de rol). Zingen voor een president is niets nieuws voor haar. In het Witte Huis zong ze al voor de Reagans, voor vader en zoon Bush en voor de Clintons.

Dat het team van Trump bij haar terechtkwam, was dus niet zo heel vreemd, al stemde ze niet voor hem. "Ik stemde voor Clinton, en dat weten ze", legde ze uit in de krant The New York Times. "Maar als iemand me vraagt om het volkslied of iets dergelijks te zingen, dan denken we aan Amerika, en we gaan."

"Ik zing voor het publiek", zo verdedigde Holliday haar keuze nog. "Ik ben geen betrokken partij. Ik ben gewoon een zangeres tijdens een welkomstconcert."

"Obama vroeg ons om door te gaan"

Toch kreeg ze meteen bakken verontwaardigde reacties en kritiek. In hetzelfde interview met The New York Times, vertelde ze dat dat haar erg raakte. "Ik heb veel bedreigingen gekregen van mensen die zeggen dat ik nooit meer zal werken. Als dit het Amerika is waarin we terecht zijn gekomen, waar we mensen haten en pesten, dan bestaat er geen vrijheid van meningsuiting meer."

Holliday zei dat ze door te zingen op het podium van Trump juist een andere kant van Amerika wil tonen dan die waar Trump voor staat. "Laat hem niet het enige gezicht van Amerika zijn. Iemand anders kan opstaan en een straaltje liefde, hoop of vergeving tonen". Volgens Holliday zou ze juist iets doen waarvoor Obama in zijn afscheidsspeech had gepleit. "Hij vroeg ons om door te gaan met hoop. Hij vroeg ons niet om niet meer te participeren. Dat heb ik toch niet gehoord in Obama's speech."

"Ik besefte niet dat mijn optreden als steun aan Trump zou geïnterpreteerd worden"

Niet lang nadat haar woorden in de krant waren afgedrukt, keert Holliday er nu toch op terug. "Ik verontschuldig me voor mijn onoordeelkundigheid", klinkt het in een open brief aan de holebi-gemeenschap, waar ze enorm veel fans had die haar haar beslissing zeer kwalijk hadden genomen.

"Ik zag het niet als zingen voor Trump, maar als zingen voor Amerika", herhaalt ze wat ze ook aan The New York Times al zei. "Ik wou dat mijn stem een helende, verenigende kracht zou hebben, via de muziek had ik ons scherp gepolariseerde land willen helpen. Helaas besefte ik niet dat mijn optreden zou gëinterpreteerd worden als steun aan Trump, als een gebaar dat ingaat tegen waar ik zelf in geloof."

"Al waar ik voor kies, is aan de kant staan van de holebi-gemeenschap. Weet alsjeblieft dat ik jullie hoor en dat ik jullie pijn voel. Jullie lagen aan de basis van mijn carrière en ik ben jullie enorm veel verschuldigd". In de open brief maakt Jennifer Holliday zeer duidelijk dat ze niet zal zingen op de eedaflegging, of op geen enkel ander evenement dat daarmee verband houdt.