Trump wil politiek tegen de "aartsvijanden" Rusland en China herbekijken

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump is van plan om de relaties met Rusland en China -de grootste rivalen van de Verenigde Staten- grondig opnieuw te bekijken. Dat heeft hij gezegd in een interview met The Wall Street Journal.

De toekomstige Amerikaanse president heeft een aantal opvallende uitspraken gedaan in de gezaghebbende krant The Wall Street Journal. Hij is van plan om de relaties met Moskou en Peking grondig opnieuw te bekijken. In sommige gevallen gaat het om kleine bijsturingen, maar in het geval van China pleit hij voor het einde van decennialange diplomatieke tradities.

Wat de relaties met China betreft is wat Trump betreft "alles onderhandelbaar, ook het een-Chinabeleid". Dat laatste zullen ze in Peking niet graag horen. Al decennialang gaat de VS erg omzichtig om met patstelling tussen Taiwan en de Volksrepubliek China. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie, maar het niet-communistische Taiwan noemt zichzelf het echte China.

Als het over Rusland gaat wil hij in eerste instantie de sancties die Obama heeft ingevoerd "voor onbepaalde tijd" behouden, al staat hij wel open om de sancties te verlichten als Moskou voldoende meewerkt. "Als je goed met elkaar opschiet en Rusland ons echt wil helpen, waarom zouden we dan die sancties behouden", vraagt Trump zich af.