Twee Oeigoeren opgepakt voor aanslag in nachtclub Istanbul

In Istanbul zijn twee Oeigoeren gearresteerd. Ze zouden betrokken zijn bij de aanslag op een nachtclub tijdens nieuwjaarsnacht. Daarbij vielen 39 doden.

 De twee Oeigoeren zijn opgepakt en worden ervan beschuldigd dat ze lid zijn van een gewapende terreurorganisatie én van bijstand aan 39-voudige moord met voorbedachten rade. 

Eerder werden al 35 personen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de door IS opgeëiste aanslag. Onder hen al vele Oeigoeren. Kort na de aanslag had de Turkse vicepremier Veysi Kaynak gezegd dat de dader wellicht een Oeigoer is. 

De eventuele betrokkenheid van Oeigoeren is opvallend. Veel Turken beschouwen de Oeigoeren als een "broedervolk". De Oeigoeren zijn overwegend moslim en spreken een aan het Turks verwante taal. Hun stamland in Xinjiang maakt deel uit van China, maar er zijn grote spanningen met ingeweken etnische Chinezen en het komt er vaak tot rellen en terreurdaden.

Veel Oeigoeren vinden dat ze leven onder een Chinese bezetting en de militaire aanwezigheid in Xinjiang is inderdaad erg massaal en wurgend. Niet toevallig proberen zowel Al Qaeda als IS het ongenoegen van de Oeigoeren uit te buiten om hen te rekruteren.

Volgens de Thaise regering waren er Oeigoeren betrokken bij de bomaanslag tegen het schrijn Erawan in de hoofdstad Bangkok in de zomer van 2015. Daar vielen toen 20 doden. Die aanslag zou zijn uitgevoerd als reactie tegen de uitlevering van honderden Oeigoeren door Thailand aan China.

Meest gelezen