"Anis Amri is in maanden voor de aanslag in Berlijn vaak naar België afgereisd"

Anis Amri, de verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, is in de maanden voor de aanslag "vaak van Noordrijn-Westfalen naar België afgereisd", zo schrijft Die Welt am Sontag. Volgens de krant zou dat in een tussenrapport staan dat morgen in de Bondsdag, het Duitse parlement, wordt besproken. Daar wordt beslist of er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht.

Die Welt am Sontag bericht over verschillende elementen die in het tussenrapport zouden staan. Zo zou Anis Amri niet alleen een drugsdealer zijn geweest, hij zou zelf ook regelmatig ecstasy en cocaïne hebben genomen. In zijn geboorteland Tunesië zou hij ook al opgemerkt zijn wegens drugsdelicten en in Berlijn zou hij drugs hebben verkocht. De onderzoekers zouden zich nu afvragen of hij op het moment van de aanslag in Berlijn ook onder invloed was.

Contacten

Amri werd uiteindelijk door de Italiaanse politie doodgeschoten op 23 december, 4 dagen na de aanslag in Berlijn. De route die hij heeft afgelegd tussen de dag van de aanslag in Berlijn en de dag van de politieconfrontatie in Milaan, zou nog steeds onduidelijk zijn volgens het rapport. Voor de aanslag op de kerstmarkt zou hij wel al meerdere dagen in Berlijn zijn geweest. In de maanden voor de aanslag, zou hij dan weer meerdere keren van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen naar België zijn afgereisd, aldus Die Welt.

400 onderzoekers zouden volgens Die Welt de contacten van Anis Amri nagaan. Een moeilijke taak, aangezien er volgens het rapport maar twee telefoonnummers in de gsm van Amri zouden staan.

Inhoud rugzak

Die Welt heeft vervolgens ook nog informatie over de inhoud van de rugzak die Anis Amri bijhad op het moment dat hij werd doodgeschoten in Milaan. Zo zou hij scheerschuim, een Franse wegenkaart, een Nederlandse Vodafone-telefoonkaart, een Duitse douchegel en 1.000 euro bij zich hebben gehad, aldus de krant op gezag van Claudio Ciccimarra, hef hoofd van Digos, een departement van de Italiaanse politie dat zich bezighoudt met speciale operaties. Er wordt nog onderzocht waar hij het geld vandaan heeft.

Meest gelezen