Bijna 70.000 vogels gedood voor veiligere vliegroutes rond New York

In acht jaar tijd zijn er in en rond de Amerikaanse stad New York bijna 70.000 vogels gedood. De vogels werden gedood in functie van een veiliger vliegverkeer, al is het niet echt duidelijk of het luchtruim net door het doden van die vogels veiliger is geworden.

Precies 8 jaar geleden, op 15 januari 2009, raakte een Airbus A320 van US Airways vlak na het opstijgen in de problemen. Er waren namelijk vogels in de motoren van het vliegtuig terechtgekomen. Het vliegtuig verloor hoogte, maar de piloot slaagde er in om het vliegtuig zachtjes op de Hudsonrivier te doen landen, waar het bleef drijven.

(lees verder onder de afbeelding)

In de jaren na de mirakelnoodlanding werden bijna 70.000 vogels gedood in de buurt van de luchthavens van LaGuardia en Newark in New York, zo meldt persagentschap AP. Het gaat onder meer om 28.000 meeuwen, 16.800 spreeuwen, 6.000 bruinkopkoevogels en 4.500 duiven. Maar dat kon dus niet verhinderen dat het aantal aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen in de buurt van die luchthavens is toegenomen.

Zo vonden er tijdens de vijf jaar voorafgaand aan het Hudson-incident jaarlijks gemiddeld 158 botsingen met vogels plaats, in de zes jaren na het incident waren dat er gemiddeld 299 per jaar. Al kan dat ook liggen aan de nauwkeurigere rapportage over dergelijke incidenten.

Langetermijnoplossing

"Er moet een langetermijnoplossing komen om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen. Een oplossing die niet zo hard steunt op het doden van vogels", zegt Jeffrey Kramer van de organisatie GooseWatch NY aan The Guardian. Betere radarsystemen zouden daarvoor een optie kunnen zijn.

Autoriteiten benadrukken dan weer dat het vliegverkeer wel degelijk veiliger is geworden. Het belangrijkste argument dat ze daarvoor naar voren schuiven, is dat er in New York geen grote incidenten meer zijn gebeurd sinds het "mirakel van Hudson".

Uit het archief: vliegtuig landt op rivier in New York