CIA: "Trump heeft onvoldoende kennis"

In de Verenigde Staten heeft John Brennan, de directeur van de geheime dienst CIA, fors uitgehaald naar de toekomstige president Donald Trump. Die heeft volgens hem te weinig kennis van de dreiging die uitgaat van Rusland en van internationale zaken in het algemeen. Dat is een toch wel opvallende uithaal naar Trump.

Brennan deed zijn opmerkelijke uitspraken op de conservatieve tv-zender Fox en spaarde de kritiek op Donald Trump niet. "Nu heeft hij de kans om iets te doen aan onze veiligheid in plaats van te praten en te tweeten. Hij zal een enorme verantwoordelijkheid dragen door de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te verzekeren", zo stak Brennan van wal.

Dat Trump de eigen veiligheidsdiensten vergeleken heeft met "Nazi-Duitsland" inzake het lekken van een mogelijk beschadigend dossier inzake Rusland, zit Brennan duidelijk hoog. Dat Trump van plan is om sancties tegen Rusland af te bouwen, toont aan dat hij "de dreiging die van Rusland uitgaat naar de VS niet begrijpt", aldus Brennan.

Dat is slechts één voorbeeld, vindt de CIA-directeur, maar die toont wel aan dat Trump "nog veel moeten leren voor hij in staat is om onderbouwde beslissingen inzake veiligheid te nemen". Vooral het impulsief karakter van Trump kan gevaarlijk zijn.

Brennan waarschuwt ook dat het gevaarlijk kan zijn om de geloofwaardigheid van de eigen inlichtingendiensten. "Als hij geen vertrouwen heeft in de eigen diensten, welke boodschap stuurt hij dan naar onze bondgenoten en onze tegenstanders", zei Brennan.

John Brennan werd vier jaar geleden directeur van de CIA. Die dienst ligt openlijk overhoop met Donald Trump, maar Brennan zal niet onder de nieuwe president dienen. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij president Barack Obama en zal bij de ambtsaanvaarding van Trump ontslag nemen en opgevolgd worden door Mike Pompeo, die door de president-elect benoemd is.

AP1971